Magazine

Verplichte kost

Welk boek ‘moet’ u lezen? Tip van Gert Nijland, manager Assurance & Risk bij het Kadaster en voorzitter ledengroep Accountants in Business: ‘Risicogestuurd werken in de praktijk’.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q1, 2017

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Waarom dit boek van Martijn van Staveren lezen? Voor mij niet zozeer omdat het ‘verplichte kost’ (voor wie?) is, maar meer omdat het op een toegankelijke wijze met name beschrijft hoe risicogestuurd werken in een organisatie kan worden geïmplementeerd. Geen doorwrochte theoretische verhandelingen, maar een boek dat kordaat verwoordt met welke praktische knelpunten en tips aan de slag kan worden gegaan.

Het praktische ‘hoe’ voert de boventoon, zonder te kort te doen aan de goede onderbouwing van de aangereikte tips en suggesties. Het boek leest daarmee voor mij ook enigszins als een soort van implementatieplan. Voor alle accountants een aanrader ‘tussen de bedrijven door’, want de materie is voor vrijwel alle accountantsrollen, in veel omgevingen, relevant.

Voor mij ligt de kern van het boek in onderscheid maken tussen (klassiek) risicomanagement en het hier geïntroduceerde risicogestuurd werken. Waarbij vooral de term ‘sturing’ aangeeft op welke wijze organisaties met risico’s om (zouden) moeten gaan. Van Staveren maakt deze duiding zo expliciet dat dit (ook) accountants een praktische handleiding biedt om te beoordelen in hoeverre een organisatie in dit kader ‘op de goede weg’ is. Maar ook om desgewenst praktische adviezen te (kunnen) geven.

Zelf heb ik het boek rond de afgelopen jaarwisseling tijdens een treinreis gelezen. De dubbele symboliek hiervan: het boek leest ‘als een trein’ en kan voor menigeen leuke nieuwe perspectieven openen; net als bij de start van een nieuw jaar.

‘Risicogestuurd werken in de praktijk’ door Martijn van Staveren, ISBN 9789462760202

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.