Magazine

Boeken - april 2010

Profit from projects - De geldpers - Eigen baas of zzp'er?

Dit artikel is verschenen in de Accountant nr. 4, 2010

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

Tekst: Rob Heinsbroek

Profit from projects

Projecten die niet op tijd af zijn, of anderszins gierend uit de financiële klauwen lopen. Het lijkt schering en inslag te zijn. Never a dull moment in de wereld van project finance. Om een en ander meer structuur en controle te geven heeft Bloem dit Engelstalige boek geschreven, bedoeld voor die personen die financieel verantwoordelijk zijn voor een project, een programma of een portfolio. Bloem beschrijft de zes belangrijkste financiële processen én geeft de zes belangrijke routes naar verbetering aan. Gezien de taal, de tabellen, schema's, de workflows, en de afkortingen (CAPEX, EAC, IRR en meer van dit soort financieel fraais) wel duidelijk gericht op diegene die reeds goed financieel onderlegd zijn.

J. Bloem, Profit from projects - method for improving the financial success of portfolios, programs and projects, PSO Publishing, ISBN 9789490003012

De geldpers

‘Er tekende zich een krachtmeting af die in een bloedbad kon eindigen.’ Zomaar een citaat op pagina 151 van deze lijvige studie naar opkomst en ondergang van uitgever PCM, handelend over het zoveelste conflict tussen de bestuurders en eigenaren van de uitgever van onder andere de Volkskrant, NRC Handelsblad, Trouw en NRC.Next. Het boek gaat zeker niet alleen over de intocht van de Britse investeerder Apax, die naam valt zelfs pas op pagina 239. De eerste helft van dit boek is min of meer een historische studie waarin Ramaer het ontstaan van PCM na WO II beschrijft, met tussendoor diverse inkijkjes in de hoogtijdagen van de geschreven pers in het Nederlandse krantenlandschap. Zodra Apax echter zijn intrede heeft gedaan in 2004 is het ook werkelijk alle hens aan dek. Minutieus beschrijft Ramaer de onderhandelingsstrategieën, de gesprekken tussen de hoofdrolspelers, de soms zeer moeizame onderlinge verhoudingen tussen bestuurders en eigenaren, en tussen de krantenredacties onderling. En passant wordt duidelijk dat de van oorsprong ideële eigendomsstructuur van PCM door middel van de Stichting de Volkskrant, en met name de Stichting voor Democratie en Media (SDM) als aandeelhouders, tot een weinig professionele governance leidt. Ramaer excelleert vooral in zijn beschrijvingen van de diverse personen; de hoofdrolspelers in zestig jaar PCM. Alle mensen worden, bijna altijd met naam en toenaam, beschreven met hun goede kanten, hun hart voor het bedrijf, hun liefde voor journalistiek. Maar ook worden genadeloos de zwakheden van de mensen blootgelegd. En uiteindelijk blijkt het maken van een krant toch puur mensenwerk te zijn. Kortom, een gedegen studie over de teloorgang van PCM die de vergelijking met ‘De Prooi’ gemakkelijk aankan. Prima.

J. Ramaer, De geldpers - De teloorgang van het mediaconcern PCM, Prometheus, ISBN 9789044616149

Eigen baas of zzp'er?

Na een jarenlange stijging van het aantal ZZP'ers, met zelfs een eigen vakbond (het AVV), hebben de zelfstandigen in de afgelopen anderhalf jaar flinke klappen gekregen in de economische crisis. Volgens een oude economische wijsheid vangt het tijdelijke en flexibele personeel de eerste klappen op, maar bij een opgaande lijn profiteren zij ook als eerste. Om daar optimaal geprepareerd voor te zijn, zijn de boeken ‘ZZP 2010’ en ‘Eigen Baas’ een handig hulpmiddel. In ‘Eigen Baas’ behandelt Van den Boomen in 108 praktische vragen - ‘Moet ik gaan twitteren?’ - de dagelijkse praktijk van het eigen baas zijn. Het handboek voor zelfstandigen ‘ZZP 2010’ is wat meer functioneel onderverdeeld in hoofdstukken met betrekking tot de financiële en commerciële aspecten van het ZZP-bestaan.

T. van den Boomen, Eigen Baas - kort en krachtig (ISBN 9789057123160) en ZZP 2010 - handboek voor zelfstandigen, (ISBN 9789057123061), Uitgeverij Nieuwezijds 2010

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.