Magazine

Boeken - december 2008

The trillion dollar meltdown - Gepast en ongepast geld - Internal auditing.

Dit artikel is verschenen in de Accountant nr. 12, 2008

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

Tekst: Rob Heinsbroek

The trillion dollar meltdown

Soms kunnen mensen de toekomst goed voorspellen. Charles Morris waarschuwde gedurende 2007 al dat de beginnende subprime crisis zich kon uitbreiden naar het bredere financiële systeem. En gelijk heeft hij gekregen. In vlotte taal beschrijft deze oud-ondernemer en oud-bankier de verstrekkende gevolgen van een kwart eeuw deregulering en onbetwist geloof in de vrije markt. Morris beschrijft alle hocus pocus financiële producten en hun geschatte totale afschrijvingen. Het is geen optimistisch boek. De totale herstructurering van het wereldwijde financiele systeem gaat pijn, geld en tijd kosten volgens Morris. En hij signaleert politieke onwil om echt door de zure appel heen te bijten zoals voormalige FED-baas Paul Volcker in de jaren tachtig wel durfde. Een aanrader.

The trillion dollar meltdown - easy money, high rollers, and the great credit crash, Charles S. Morris, PublicAffairs, ISBN 978-1-58648-563-4

Gepast en ongepast geld

Het geweten van banken. Een wel zeer actueel onderwerp nu banken elkaar al enige tijd niet vertrouwen, consumenten de banken niet vertrouwen en diverse overheden met forse steunmaatregelen enkele banken overeind moeten houden. Als communicatieprofessional heeft Van Mierlo twintig jaar in de bankwereld gewerkt. Hij onderzoekt de - van oudsher spreekwoordelijke - vertrouwensfunctie van banken en bankiers én waar het in de afgelopen jaren is misgelopen. Kort gezegd; een bijna exclusieve focus op financiële indicatoren die soms volstrekt voorbijging aan ethische en duurzaamheidsoverwegingen. Als belangrijkste aanbeveling pleit Van Mierlo voor een beroepseed voor bankiers á la de Hipocratische eed voor artsen. Vlot en toegankelijk geschreven voor een breed en geïnteresseerd publiek.

Gepast en ongepast geld -Een zoektocht naar het geweten van banken, Hans Ludo van Mierlo, Scriptum, ISBN 978 90 5594 624 2

Internal auditing

Onlangs publiceerde NIVRA en IIA nog een onderzoeksrapport over de relatie tussen de interne en externe audit. Meer en meer wordt de interne audit gezien als één van de fundamenten van het in control zijn van een organisatie. In de vierde druk van dit door de auteurs als ‘handboek internal auditing’ aangeprezen boek wordt veel aandacht gegeven aan de managementkundige benadering van dit beheersingsvraagstuk; de juiste informatie aan het topmanagement leveren voor verantwoorde beslissingen. Hiertoe wordt gedetailleerd gekeken naar onder andere nieuwe wettelijke ontwikkelingen, structuren, samenwerking, de onderzoeksaanpak, spanningsvelden en dilemma's. Geen gemakkelijke kost, maar een uitgebreid overzicht voor de taak en werkwijze van de interne accountant.

Internal auditing - een managementkundige benadering, A.J.G. Driessen, A. Molenkamp, Kluwer, ISBN 978 90 13 05570 2

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.