Magazine

De X van het jaar

Lijstjes zijn populair rond jaarwisselingen, maar voor 'de Accountant’ is het een primeur: de opmerkelijkste zaken van 2006. Volkomen zinloos, maar altijd aardig. De keuzes zijn zo objectief mogelijk, maar omdat een beetje subjectiviteit onvermijdelijk is, bij voorbaat excuses aan een ieder die zich gepasseerd voelt. De categorieën zijn tamelijk willekeurig.

Dit artikel is verschenen in de Accountant nr. 5, 2007

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

Verademing van het jaar is Bernard Wientjes, voorzitter van VNO-NCW. Deze echte ondernemer, opvolger van een voormalig Shell-ambtenaar, is een oase van nuchtere bewoordingen en opvattingen. Dat MKB Nederland na het verruilen van een ondernemer voor een beroepsbestuurder juist geheel is weggezakt, is geen toeval. Enige tip: maak accountantskantoren duidelijk dat ze niets te zoeken hebben in het VNO-NCW-bestuur.

Accountant van het jaar. Er zijn veel goede accountants. Goed is echter iets anders dan bekend. Daarom kiest de redactie, conform de gedachte achter De Onbekende Soldaat, voor De Onbekende Accountant. Meestal is die noest maar onzichtbaar werkzaam in het mkb.

Senior van het jaar is, omdat je niet elk jaar Hans Blokdijk kunt kiezen, oud-NIVRA-voorzitter Hans Burggraaff (86). Tijdens de Accountantsdag vertelde hij zonder blad voor de mond simpelweg wat hij vond, tot groot vermaak van de aanwezigen.

Luchtballon van het jaar is Youp van 't Hek, een uit 't Gooi afkomstige burgerman die optreedt voor andere burgermannen, zich vooral druk maakt over de kleding van mensen, maar zich desondanks weet te tooien met een aura van intellectuele diepgang.

Lezing van het jaar is die van IFAC-voorzitter Fermin del Valle tijdens de Accountantsdag. Omdat hij er in slaagde om een half uur lang niets origineels te melden, maar aan het slot één cruciale opmerking maakte: “Uiteindelijk zoeken wij allemaal geluk.”

Tuchtzaak van het jaar was die van SOBI tegen accountant X van kantoor Y over de jaarrekeningcontrole bij kruideniersconcern Z, op 27 november. Onthullend, scherp en imponerend, mede vanwege de getalsmatige omvang van het verdedigingsteam: vijf man (m/v).

Tuchtklacht van het jaar is die van het Openbaar Ministerie tegen accountant X van kantoor Y, in de zaak rond het kruideniersconcern Z. Nadat het OM deze had aangekondigd kostte de formulering nog zeven maanden. Daarmee is het waarschijnlijk de grondigst voorbereide klacht uit de moderne geschiedenis, en in elk geval procedureel de potsierlijkste.

Malligheid van het jaar is het wattenstaafvormige microfoontje, vanachter het oor striemend over de wang naar voren lopend, dat mensen tegenwoordig krijgen opgeplakt voor een televisiegesprek.

Vergadering van het jaar leek lange tijd het Kamerdebat over het paspoort van Ayaan Hirsi Ali. Maar op de valreep ging de NIVRA-Ledenvergadering van 14 december er met de winst vandoor. Met het nipt laten aannemen van de nieuwe gedragscode boekte het bestuur daar een klassieke Pyrrhus-overwinning. Fascinerend hoe een onderwerp waarover inhoudelijk geen onoverbrugbare meningsverschillen lijken te bestaan, door wederzijds wantrouwen toch kan leiden tot ravijndiepe verdeeldheid. Samen met de referenda over de Europese grondwet en de Rotterdamse deelgemeenten perfect studiemateriaal voor politicologen, vergaderkundigen en bestuurswetenschappers.

Als vurig aanhanger van de kerstgedachte suggereert de redactie alle partijen om elkaar na een koud bad nog eens diep in de ogen te kijken. Misschien een geschikt voornemen van het jaar?

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.