Magazine

Boeken - januari 2009

Trends en cycli - De prooi - Frontiers in Pension Finance.

Dit artikel is verschenen in de Accountant nr. 1, 2009

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Tekst: Rob Heinsbroek

Trends en cycli

Oud-Robeco bestuurslid Jaap van Duijn bekijkt de financiële markten met de blik van een kenner en ook met de brede blik van de historische studie. Om interessante beleggingscategorieën te analyseren grijpt Van Duijn graag terug op historische trends en cycli in de financiële markten en in de algemene economie. Zo laat de Kondratieff Cyclus - de lange golfbeweging in de economie - zien dat we bijna aan het einde zijn van de opgaande lijn in de vijfde cyclus. Het is maar dat u het weet. Tegelijkertijd geeft dit historisch perspectief de ‘relativiteit’ van de huidige kredietcrisis aan. Speciale aandacht krijgen de emerging markets China en India waar volgens Van Duijn de nodige kansen liggen voor beleggers de komende jaren. Een helder en toegankelijk geschreven boek over de relatie tussen beurs en economie.

Trends en cycli - Waar liggen de kansen voor de belegger?, Jaap van Duijn, Balans, ISBN 978 90 5018 939 2

De prooi

De splitsing en verkoop van ABN AMRO zal nog jaren een prachtige case study in ondernemingsbestuur zijn. Jeroen Smit beschrijft in onthullende en meeslepende stijl de geschiedenis van ABN AMRO vanaf de fusie tussen de trotse ABN en de snelle jongens van AMRO in 1990, tot de verkoop in 2007 aan Fortis, RBS en Santander. Meer en meer wordt het een verhaal over Rijkman Groenink; de bestuursvoorzitter die te lang twijfelde over de uit te zetten strategie, financiële markten niet kon overtuigen en zijn eigen raad van bestuur nooit op één lijn wist te krijgen. Alle zakelijke en persoonlijke perikelen tussen ABN AMRO, haar bestuur en commissarissen, concurrerende banken, toezichthouder en politieke hoofdrolspelers worden in goed gekozen hoofdstuktitels in geuren en kleuren uit de doeken gedaan. Inclusief een afsluitend hoofdstuk waarin de nationalisatie in oktober 2008 wordt beschreven. Een must read.

De prooi - blinde trots breekt ABN AMRO, Jeroen Smit, Prometheus, ISBN 978 90 446 1312 4

Frontiers in Pension Finance

Eén van de ambitieuze doelstellingen met betrekking tot het Nederlandse financiële landschap is om toonaangevend in kennis van pensioenen, -beheer en -stelsels te worden. Tevens dient de in Nederland aanwezige kennis gebruikt te worden om in het veranderende pensioenlandschap de pensioenvoorzieningen van een nieuw en duurzaam fundament te voorzien. In deze Engelstalige publicatie worden door diverse binnen- en buitenlandse deskundigen bijdragen geleverd aan een herinrichting van pensioenvoorzieningen. De bijdragen raken ook de institutionele en toezichthoudende dimensies van pensioenen, en zijn de schriftelijke weergaven van een internationale conferentie in maart 2007 door onder andere de DNB en Netspar. Geen gemakkelijke kost, maar gedegen en gedetailleerd opgezet.

Frontiers in Pension Finance, D. Broeders, S. Eijffinger, A. Houben (redactie), Edward Elgar Publishing, ISBN 978 1 84720 660 2 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.