Magazine

Spookcijfer: Twaalf miljard, is dat niet wat veel?

Elk superlatief schiet tekort om de impact van de kredietcrisis te duiden. En dus kunnen we misschien beter met wat koele cijfers aangeven waarom het beter is voor uw geestesgesteldheid om u het komende jaar in de kelder op te sluiten met een flinke voorraad blikvoer en wat drank.

Dit artikel is verschenen in de Accountant nr. 1, 2009

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Want het is niet mis wat er voor rampspoed over ons land heen trekt. Echt niet. Neem nu de wanbetalers. Die kosten de Nederlandse economie jaarlijks 12 miljard euro, zo meldt de vacaturesite Debiteurenjobs.nl op basis van onderzoek. En de schade zal verder oplopen, zo voorspelt directeur Peter Kramer niet geheel zonder eigenbelang. Want: “Het tekort aan debiteurenbeheerders, incassomedewerkers en creditmanagers is opgelopen van 2.400 in 2006 tot ruim 4.000 in 2008.”

Het gaat hier om een aardig nieuwsfeitje dat mooi wat publiciteit kan verzorgen bij de lancering van deze site. Helaas werkt het niet echt, want het bericht wordt slechts hier en daar opgepakt in de media.

De naam Peter Kramer blijft echter een paar weken in het hoofd van uw redacteur rondzingen en na enig digitaal speurwerk blijkt waarom. Want diezelfde Peter Kramer wist namens credit management specialist Concredis medio 2007 nog te melden dat de kosten van onbetaalde rekeningen 1,4 miljard euro bedragen.

En u raadt het al: Concredis is de initiatiefnemer van debiteurenjobs.nl. Het gaat dus om hetzelfde onderzoek en de kosten zijn in anderhalf jaar tijd meer dan verachtvoudigd. Noem dat gerust een kredietcrisis. Blijkbaar leek het Kramer een goed idee om wat harder te schreeuwen over de schade die Nederlandse bedrijven zich aandoen door niet voldoende te investeren in debiteurenbeheer, in de hoop daarmee aandacht voor zijn kraampje van debiteurenbeheerders te trekken.

Het komt wat krampachtig over, ook al omdat de basis van de berekening in 2007 erg arbitrair bleek te zijn: het gaat om een combinatie van verschillende onderzoeken - altijd gevaarlijk qua methodologie - waarbij toen al de opmerking werd gemaakt: “Veel van deze rapporten leveren verschillende beelden op, derhalve zijn deze cijfers ook tegen ervaringen van onze klanten en relaties aangehouden. Hierbij zijn wij uitgegaan van de meest conservatieve onderzoeksgegevens.”

Enfin. Wat moet u met deze wetenschap? Voortaan nog meer scepsis inbouwen tegen het cijfergeweld dat dagelijks op u wordt afgevuurd. Oh, en wel degelijk de waarde van een goede debiteurenbeheerder blijven inzien in deze moeilijke tijden, dat spreekt voor zich.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.