Magazine

Spookcijfer: Schaatspret heeft (g)een prijs

Schaatsen is niet zonder gevaar. Eimert van Middelkoop was daar afgelopen januari het beste bewijs van: de minister van Defensie hield er een gebroken pols aan over en was bepaald niet de enige. Die schaatsblessures kosten handenvol geld en het is haast onvermijdelijk dat iemand in de nadagen van de schaatspret het feestje verstoort met een berekening van de schade.

Dit artikel is verschenen in de Accountant nr. 3, 2009

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

De stichting Consument en Veiligheid schat op basis van de registraties op de Spoedeisende Hulpafdeling van ziekenhuizen dat er in de vorstperiode 13.000 slachtoffers zijn geweest en dat heeft ons 80 miljoen euro gekost. Dat hoge cijfer schreeuwt om een toelichting en die kunnen we krijgen van de woordvoerder. De directe medische kosten bedragen volgens haar 1.200 euro per geval en dat leidt voor alle Nederlandse ziekenhuizen samen tot een totaalbedrag van 15,6 miljoen. Het leeuwendeel van de kosten zit echter in de verzuimkosten als gevolg van de blessure. Volgens het letsellastmodel - ontwikkeld met de Erasmus Universiteit - maken ongeveer 8.900 van de 13.000 ongelukkigen deel uit van de beroepsbevolking en per geval kost hun verzuim de maatschappij 7.500 euro.

Op de vraag of dat niet wat aan de hoge kant is komt geen bevredigend antwoord. Wel wordt - voorspelbaar - ons op het hart gedrukt dat het echt aan te raden is om voortaan een helm en polsbeschermers te dragen.

Oordeelt u dus met uw eigen professional judgment over de kille cijfers. Houd daarbij in gedachten dat een modale werknemer - met een salaris van 32.000 euro - voor dat geld bijna drie maanden thuis kan zitten. En bedenk daarbij ook dat Van Middelkoop het goede voorbeeld aan de natie gaf door met een gebroken pols een spoeddebat over zijn eigen functioneren in te gaan.

Jammer dat niemand heeft uitgerekend hoeveel waarde het tijdelijk oplevende gelukzalige collectieve gevoel vertegenwoordigt. De vreugde moet immers een tijdelijk effect hebben gehad op het geluksgevoel en misschien zelfs wel op de productiviteit: het werk moest immers snel af, zodat men onbetaald vrijaf kon nemen om het ijs op te gaan.

Het Economisch Bureau van ING heeft overigens nog wel een berekening gedaan naar de directe economische impuls. De schaatsenverkoop van 80 miljoen euro blijkt dan op zijn minst flink tegenwicht te bieden aan de schade. Econoom Charles Kalshoven geeft namens ING in De Telegraaf van 12 januari 2009 inzicht in de achterkant van zijn sigarendoos: hij gaat ervan uit dat één op de tien Nederlanders voor gemiddeld 50 euro schaatsen heeft gekocht. Tegen zo’n doorwrochte analyse kan natuurlijk niemand op.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.