Spookcijfer

Zichzelf overschreeuwende verzekeraars

Als maandelijkse rubriek is Spookcijfer al een tijdje gestopt. Maar soms kunnen we het niet laten. De borstkloppende verzekeringssector laat ons geen andere keus.

In een door koopkrachtplaatjes en CPB doorrekeningen gedomineerde politieke omgeving tel je als sector eigenlijk alleen mee als je kunt laten zien wat je waard bent voor de vaderlandse economie.

En dus is het niet verwonderlijk dat lobby's precies daar hun communicatie op afstemmen. We lezen dan ook al jaren met regelmaat hoe belangrijk de export wel niet is voor Nederland, dat we zonder maakindustrie verloren zijn en dat de logistieke sector de kurk onder ons bestaan vormt.

Naast deze usual suspects roeren ook anderen zich. Denk bijvoorbeeld aan de miljarden die sport ons opleveren, of de waarde van het toerisme dat inmiddels 3,6 procent van onze economie overeind houdt. De vaak wat eenzijdig opgelepelde cijfers zijn al lang geen reden meer voor al te grote opwinding. Alles went. Dat wordt echter anders zodra lobbyisten wat al te enthousiaste claims gaan doen en zich daarbij compleet vergalopperen.

Leest u eens even mee wat het verbond van verzekeraars dit jaar verkondigt. Een communicatiestrateeg heeft daar vast betoogd dat de sector de eigen relevantie moet benadrukken en dat wat harde cijfers daarbij uitstekend van pas komen. Er zal instemmend zijn gemompeld en een paar maanden later zien we dat de verzekeraars in radiospotjes onder meer verkondigen dat: "In een wereld zonder verzekeringen zou er veel minder geld in de Nederlandse economie worden gestopt. Gelukkig leven we in een wereld mét verzekeringen. Want verzekeraars investeren van elke euro die ze beheren zo'n 60 cent in eigen land. Dat betekent dat verzekeraars onze economie stimuleren met zo'n 250 miljard euro."

De cursivering is door ons toegevoegd. Op de campagnewebsite www.fijndatweverzekerdzijn.nl valt bovendien te lezen dat zonder verzekeraars "zou er 250 MILJARD EURO minder worden geïnvesteerd in de Nederlandse economie". In dit geval zijn de kapitalen niet van onze hand.

Jeroen Dijsselbloem mag zich dus in de handen knijpen dat de verzekeraars zo graag hun bijdrage leveren aan de economie. Of zou de formulering misschien wat erg kort door de bocht gaan? Uit de bron van de cijfers (pagina 52) bij het Centrum voor verzekeringsstatistiek is af te leiden wat het bewuste bedrag echt is: het totaal van de activa die alle verzekeraars in Nederland hebben. Dat betreft voor het merendeel beleggingen in aandelen en obligaties, ten behoeve van uw pensioen- of levensverzekering.

Beide genoemde claims zijn dus niet een beetje bezijden de waarheid maar zijn compleet nergens op gebaseerd. "Stimuleren met 250 miljard?" Ammehoela. Als u zelf duizend aandeeltjes Philips koopt als belegging, vindt u dat u daarmee de economie stimuleert? Nee toch? Dat zou alleen nog enigszins te rechtvaardigen zijn als u 100 gloeilampen kocht in plaats van die aandelen.

En dan de claim dat er zonder verzekeraars "250 miljard euro minder zou worden geïnvesteerd"? Dat is zo mogelijk nog tenenkrommender. Want stel dat er inderdaad geen verzekeraars zouden zijn, dan zou u dus ook geen verzekeringspremie betalen. En wat zou u dan met dat geld doen? Weggooien? Nee toch? U zou er waarschijnlijk spullen van kopen die u niet nodig heeft. En daarmee de economie echt stimuleren.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.