Magazine

Jos Spongkovitch

Hoe kunnen we jonge mensen interesseren voor een studie accountancy? Die vraag stelt het beroep zich nu al een tijdje, want de instroom stagneert.

Dit artikel is verschenen in de Accountant nr. 7, 2006

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

Jaarlijks kiezen wel hele volksstammen voor een studie rechten. Dat kan niet alleen liggen aan het feit dat dit de makkelijkste studie is. Noch aan het feit dat je er alle kanten mee uitkunt, want dat geldt voor accountancy ook. Het zit hem deels in het spannender imago. Vooral dat van de juridische spitsspelers, de advocaten. Alweer lang geleden overwoog mijn rij-instructeur alsnog rechten te gaan studeren. “Lekker vuile zaakjes regelen, net als in The Godfather. Lijkt me spannend.”

Niet dat accountants moeten streven naar een consiglieri-achtige associatie, maar iets meer peper in de beeldvorming zou mooi zijn. Dat moet makkelijk kunnen. Cijfers ogen misschien ‘saai’, maar juridische teksten behoren evenmin tot het swingendste proza op aarde. Daar kan het dus niet in zitten.

Tijd dus om de gêne af te werpen. Na de introductie van een aalgladde accountant from hell in de soapserie Onderweg naar Morgen, wordt het nu tijd voor het serieuzere werk: de Moszkovicz RA of Spong-accountant. Materiaal in overvloed. Mompel ‘fraude’ of ‘zwartgeld’ en journalisten stromen toe. Waarom geen vlotte uitleg door een accountant over het faillissement van Van der Hoop Bankiers? Nu verschijnen er bij dit soort onderwerpen allerlei deskundigen in beeld, maar zelden een accountant.

Waarom stapt er geen Moszkovicz-achtige RA naar voren, die in pakkende bewoordingen uitlegt hoe een bepaalde fraude is opgezet, of waarom iets nog net wel mag? En zeur niet over vertrouwelijkheid, want over je eigen klanten praat je niet. Neem de boekhoudfraudezaak rond het Amerikaanse AIG, de grootste verzekeraar ter wereld. Daarin werd in februari een recordschikking getroffen van 1,6 miljard dollar. Een verrukkelijk onderwerp voor elke actualiteitenrubriek. Waarom bij het volgende schandaal geen goedgebekte accountant in Barend en Van Dorp of desnoods RTL Boulevard, waar advocaat Moszkovicz wel voor elk zaakje opdraaft? En wees dan niet te bang voor popularisering.

“Zeg Jos, wat moet MyCorp met die special purpose vehicles op de Kaaiman Eilanden? Wat is dat voor vervoermiddel, een nieuw soort PC Hooft-tractor?”

Jos Spongkovicz: “Ha ha ha! Nou Daphne, wij accountants komen dit soort dingen vaak tegen en met wielen heeft het echt niets te maken. Wel eens gehoord van brievenbusfirma’s? Sommige handige jongens, bij concerns als MyCorp noemen we ze topmanagers, gebruiken …”

“Ha ha ha!”

Jos: “…. gebruiken dat soort constructies om aandeelhouders, belastingdiensten en andere belanghebbenden te misleiden. Het werkt ongeveer zo …”

Daphne: “Iets voor mij misschien? Ha ha ha!”

Jos: “Misschien, maar ik verwacht dat die MyCorp-constructies het voor de rechter niet zullen houden.”

Te populair? Misschien. Maar allicht dat een paar kijkers zullen denken: spannend vak. Ook bij voorkenniszaken, plof-bv’s, oliereserves, witwassende vastgoedbazen en de tsunamigelden, zouden de vlotte inzichten van zo’n financieel specialist het imago radicaal kunnen ontstoffen.

Dus wees niet te benauwd. Koop een opvallende bril en moderne stropdas, ban de woorden ‘toegevoegde waarde’ en ‘immaterieel’ uit je vocabulaire en zorg dat je bij televisierubrieken in de bak ‘financieel-gesjoemeldeskundige’ terechtkomt. Dan kan het snel gaan. Wie durft?

Tom Nierop was van november 2001 tot juni 2016 hoofdredacteur van Accountant en Accountant.nl.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.