Magazine

Gespot - mei 2010

Wat gebeurt er aan het front van wetenschap en onderzoek? Een maandelijkse selectie van lezenswaardige publicaties uit binnen- en buitenland.

Dit artikel is verschenen in de Accountant nr. 5, 2010

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Fair value accounting en kredietcrisis

In het eerste artikel wordt een analyse gegeven van de effecten van de kredietcrisis op de internationale regelgeving in 2008. De auteurs stellen dat ten onrechte kritiek is geuit op IAS 39, die de kredietcrisis zou hebben veroorzaakt door het rapporteren van ongerealiseerde verliezen, terwijl de werkelijke oorzaak ligt in verkeerde beleggingsbeslissingen door banken.

In het tweede artikel wordt het begrip fair value nader ontleed aan de hand van de illiquide markten die tijdens de krediet- crisis bestonden. Als de marginale verkoopprijs van de verkoper hoger ligt dan de marginale aankoopprijs van de koper, komt er geen transactie tot stand en is het fair value-begrip niet toepasbaar.

  • Paul André, Anne Cazavan-Jeny, Wolfgang Dick, Christelle Richard en Peter Walton, Fair Value Accounting and the Banking Crisis in 2008: Shooting the Messenger. Accounting in Europe, volume 6, 2009, pages 3-24;
  • Martin Schmidt, Fair Value: Your Value or Mine? An Observation on the Ambiguity of the Fair Value Notion Illustrated by the Credit Crunch. Accounting in Europe, volume 6, 2009, pages 271-282

Hoe geschikt is IFRS-SME voor ondernemingen van verschillende grootte?

De nieuwe set regels IFRS-SME is bedoeld voor ondernemingen die niet beursgenoteerd zijn en niet zijn gereguleerd. Hoewel de term SME wijst op ‘small’ en ‘medium-sized’-ondernemingen, kan deze standaard ook door grote ondernemingen worden toegepast. Uit een enquête onder kleine en middelgrote ondernemingen in Duitsland komt geen eenduidig antwoord op de vraag of IFRS-SME nu meer of minder geschikt is voor kleinere of grotere ondernemingen. IFRS-SME lijkt relevanter voor grotere ondernemingen, maar er is geen algemeen verband tussen de kosten/batenafweging en de omvang van de onderneming.

  • Brigitte Eierle & Axel Haller, Does Size Influence the Suitability of the IFRS for Small and Medium-Sized Entities? - Empirical Evidence from Germany. Accounting in Europe, volume 6, 2009, pages 195-230

Effect van IFRS 7 (informatie over financiële instrumenten)

Wat is het effect van de eerste toepassing van IFRS 7 op de kwaliteit van infor- matieverschaffing over financiële instrumenten? De auteur onderzocht 171 jaarrekeningen van banken in 28 Europese landen. In algemene zin is de kwaliteit toegenomen, maar de focus is verschoven van marktrisico naar kredietrisico. Er is een verband tussen de kracht van de toezichthouder en de kwaliteit van de informatie. Op grond daarvan wordt het streven naar een harmonisatie van het financiële toezicht in Europa bepleit.

  • Jannis Bischof, The Effects of IFRS 7 Adoption on Bank Disclosure in Europe. Accounting in Europe, volume 6, 2009, pages 167-194

Invloed verstrekken milieu-informatie op kosten eigen vermogen

De auteurs onderzoeken de invloed van informatieverstrekking met betrekking tot het milieu door beursgenoteerde Franse ondernemingen op de vermogenskosten. De meeste informatie betreft vervuiling, natuurlijke hulpbronnen, en recycling. Het onderzoek levert geen bewijs op dat het verstrekken van dergelijke informatie de kosten van het eigen vermogen vermindert.

  • Frédérique Déjean & Isabelle Martinez, Environmental Disclosure and the Cost of Equity: The French Case. Accounting in Europe, volume 6, 2009, pages 57-80

Jaarrekeningprocedure Spyker

Naar aanleiding van het oordeel van de Hoge Raad over de jaarrekening van Spyker bespreekt de auteur de volgende onderwerpen: hoe wordt omgegaan met het IFRS toetsingskader, de ruimte voor de Ondernemingskamer om een herziening van de jaarrekening te bevelen en de rol van de Ondernemingskamer en van de accountant in de procedure.

  • H. Reimers, De jaarrekeningprocedure na Hoge Raad inzake Spyker. MAB, mei 2010

Waardering van pensioen

Hoewel in de regelgeving wordt uitgegaan van fair value-waardering wijkt de waardering van pensioenbeleggingen en -verplichtingen in de jaarrekening van pensioenfondsen af van de waardering van diezelfde pensioenbeleggingen en -verplichtingen in de jaarrekening van ondernemingen. Dit wordt veroorzaakt door een verschil in gehanteerde rekenrente. De auteurs stellen voor de opgebouwde pensioenrechten te waarderen volgens fair value-principes die gelden in het land waarin het recht is toegekend.

  • Laurens Swinkels en Stefan van Ommeren, Hoe waarderen we ons pensioen? MAB, mei 2010

Risicomanagement

De onderdelen van een model uit de cybernetica, het feed-forward model, worden besproken in de context van risi- comanagement en op relevantie getoetst aan de hand van drie praktijkmodellen (COSO ERM, AS/NZS 4360 en Airmic RMS). Het model wordt uitgebreid met learning. De auteur concludeert dat het learning feed-forward model een vollediger beschrijving geeft van de hoofdlijnen van het risicomanagementproces dan de praktijkmodellen.

  • Egbert van der Meer, Het learning feed-forward model als leidraad voor het proces van risicomanagement. MAB, mei 2010

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.