Magazine

Boeken - november 2008

Commissaris van nu - De grootste kraak in krantenland - Het 80/20-principe.

Dit artikel is verschenen in de Accountant nr. 11, 2008

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

Tekst: Rob Heinsbroek

Commissaris van nu

Alweer een publicatie over de commissaris, hoor ik u denken, maar de ondertitel ‘Gevaarlijke gedachten voor accountants’ belooft meer dan een standaard handboek. Redacteurs Marcel Pheijffer en Fred van Eenennaam hebben doelbewust bijdragen verzameld van een groot aantal deskundigen die de hedendaagse commissaris kunnen inspireren en uitdagen. Wat dacht u van uitspraken als: ‘Hoe kan een raad van betrokken commissarissen met een individueel IQ van meer dan 120 een collectief IQ van slechts zestig hebben?’ of een hoofdstuk getiteld ‘O ja, belastingen …’? Deskundig en toegankelijk geschreven, bevat dit boek de nodige food for thought voor zowel commissarissen, bestuurders en geïnteresseerden in corporate governance.

Commissaris van nu - Gevaarlijke gedachten voor commissarissen, redactie: Marcel Pheijffer en Fred van Eenennaam, Van Gorcum 2008, ISBN 978 90 232 4436 3

De grootste kraak in krantenland

PCM en Apax. Zo ongeveer alles wat mis kan gaan als een private equity huis zich inkoopt in een bedrijf, is ook daadwerkelijk misgegaan in het geval van de Engelse investeerder die een meerderheid van de aandelen van PCM koopt in 2003. Schaepman en Spinhof beschrijven niet alleen de intocht en de exit van Apax bij PCM, maar geven ook aandacht aan de mislukte strategieën en plannen van de diverse PCM bestuurders, overigens zonder alle details echt goed uit te werken. Zo bezien is de ondertitel ‘het drama Apax bij PCM’ eigenlijk te smal om de volledige scoop van het boek aan te geven. Interviews met de meeste hoofdrolspelers zorgen in elk geval voor genoeg sappige opmerkingen. Inclusief een korte beschrijving van de hoofdpersonen en een chronologisch overzicht van de ontstaans geschie denis van PCM, is dit een aanradertje voor een regenachtige zondagmiddag.

De grootste kraak in krantenland, K. Schaepman en H. Spinhof, Nieuw Amsterdam 2008, ISBN 9789046803929

Het 80/20-principe

Meer bereiken met minder, een stille droom van velen. Volgens Richard Koch kan het, zolang u maar via het 80/20- principe denkt en handelt. Oorspronkelijk beschreven door de Italiaanse econoom Pareto aan het eind van de negentiende eeuw, behelst het principe simpelweg dat tachtig procent van de resultaten behaald kan worden met twintig procent van de inspanningen. Koch geeft zowel voorbeelden voor uw zakelijke als persoonlijke leven, waarin toepassing van het principe tot meer efficiëntie en meer vrije tijd leidt. Over work-life-balance gesproken! Af en toe verliest Koch zich in ietwat zweverige voorbeelden, maar voor de rest een makkelijk leesbaar boek met een praktische boodschap.

Het 80/20-principe, Richard Koch - Sdu 2008, ISBN 978 90 5261 631 5

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.