Magazine

Boeken - oktober 2010

Chaotics - Praten en iets zeggen - Grondslagen voor corporate governance.

Dit artikel is verschenen in de Accountant nr. 10, 2010

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Tekst: Rob Heinsbroek

Chaotics

Alweer een boek over de economische crisis, maar dit keer meer als een aanleiding om het zogenaamde chaosmanagementmodel onder de aandacht te brengen. Kotler en Caslione beroepen zich op Andy Grove (oud-ceo van Intel) die in de snelle wereld van computerchips een groot aantal what-if-scenario's klaar had liggen. Volgens de auteurs is economische turbulentie min of meer de nieuwe normale situatie, dus dient een bedrijf ten aanzien van haar management en marketing berekend te zijn op chaotische omstandigheden. Enkele tips om succesvol te zijn in turbulente tijden: goed plannen, denk aan uw reputatie, en let op de duurzaamheid van uw bedrijfsprocessen en producten.

Philip Kotler en John. A. Caslione, Chaotics - management en marketing in turbulente tijden, Business Contact, ISBN 9789047002437

XBRL for dummies

Ook XBRL ontkomt niet aan de roemruchte ‘for dummies’ behandeling. En niet onterecht aangezien het typisch zo'n kreet begint te worden die te pas en te onpas wordt gebruikt in allerlei gesprekken zonder dat nu daadwerkelijk duidelijk is waar het precies over gaat. De dummies benadering helpt hierbij. Na part 1 ‘the very least you need to know about XBRL’, volgen hoofdstukken om XBRL voor huidige problemen én nieuwe mogelijkheden te gebruiken, hoe een XBRL-traject moet worden ingericht (met aandacht voor de organisatiekanten en weinig technobabbel), taxonomiën, tips en valkuilen.

Charles Hoffman en Liv Apneseth Watson, XBRL for dummies, Wiley Publishing, Inc., ISBN 9780470499795

Praten en iets zeggen

Praten kan iedereen. Maar iemand overtuigen en bepaalde doelen bereiken door middel van mondelinge communicatie blijkt maar al te vaak een vak op zich te zijn. Communicatietrainer Sander Wieringa biedt de helpende hand en legt kundig uit ‘hoe’ er moet worden gepraat in met name professionele situaties. Diverse gesprekstechnieken om ook daadwerkelijk ‘iets te zeggen’ worden behandeld. Gelardeerd met veel praktijkvoorbeelden kan elke accountant hier wel iets van opsteken. En het leukste hoofdstuk bewaart Wieringa voor het slot; ‘zwijgen is goud’. Welke valkuilen kan uw gesprekspartner allemaal gebruiken en wanneer kun je dus beter je mond houden.

S. Wieringa, Praten en iets zeggen - de impact van woorden, Scriptum, ISBN 9789055947348

Grondslagen voor corporate governance

Met 491 pagina's zonder meer een kloek boek te noemen, en te beschouwen als een uitgebreid handboek over corporate governance. Vele juridische, economische, financiële en historische aspecten worden behandeld. Pruijm richt zich op het zogenaamde Rijnlandse model waarin de belangen van alle stakeholders behartigt dienen te worden. Door middel van de vele praktijkvoorbeelden, en de lijstjes met vragen in elk hoofdstuk ook prima te gebruiken als studieboek.

R. Pruijm, Grondslagen van corporate governance - leidraad voor behoorlijk ondernemingsbestuur, Noordhoff Uitgevers, ISBN 9789001784423

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.