Magazine

Spookcijfer: Documenten zoeken kost dagelijks twee miljoen pond?

U bent per dag gemiddeld een uur aan het zoeken naar documenten omdat u uw werk niet goed georganiseerd heeft. Dat wil zeggen als u lijkt op uw Britse evenknie, want uit onderzoek van YouGov in opdracht van het softwarebedrijf Invu blijken werkelijk schokkende data. Britse registeraccountants lopen namelijk per dag twee miljoen pond aan inkomsten mis omdat ze zoveel tijd kwijt zijn aan het zoeken naar documenten. Zo’n bericht vraagt er gewoon om gefileerd te worden in deze rubriek.

Dit artikel is verschenen in de Accountant nr. 9, 2008

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Bij deze dus. Allereerst de achterliggende filosofie van het onderzoek: die deugt niet. Want in het rekensommetje wordt er bijvoorbeeld voetstoots vanuit gegaan dat de tijd die wordt besteed aan het zoeken naar een document niet aan de opdrachtgever wordt doorberekend. Bovendien: is het zoeken naar documenten niet gewoon een onderdeel van elke kantoorwerker?

Rekenen kunnen ze bij het bureau al helemaal niet. Want als het rekensommetje goed wordt gemaakt, dan zijn de dagelijkse kosten niet 2 miljoen pond, maar bijna het tienvoudige. Rekent u maar mee: volgens het onderzoek zijn er 270.000 (A) chartered accountants in het Verenigd Koninkrijk, waarvan 83 procent (B) elke dag een uur kwijt is met zoeken naar documenten. Het gemiddelde uurtarief is 88 pond (C). A*B*C is toch echt (bijna) 20 miljoen. Let wel: per jaar zou het in dat geval gaan om ruwweg 5 miljard pond: de hele accountancysector zou aan het infuus moeten als dit zou kloppen.

Lachwekkend wordt het pas echt als het persbericht ook nog claimt dat het gaat om independent research. Want een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van een softwarebedrijf dat oplossingen levert voor document management, daarvan moet zelfs elke pr-man zonder scrupules toegeven dat er weinig onafhankelijks aan te ontdekken is. Het bericht is dan ook zo gemakkelijk door te prikken dat je je afvraagt wat zo’n firma bezielt om ermee naar buiten te treden.

Het wachten is overigens op het bericht van een papierleverancier die heeft onderzocht dat accountants maandelijks 50 miljoen aan omzet mislopen omdat hun systeem voor document management af en toe een dag vastloopt …

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.