Nieuws

Beursfonds moet persbericht vooraf met accountant afstemmen

De ondernemingsleiding van beursgenoteerde bedrijven moet de accountant meer betrekken bij het uitbrengen van persberichten over jaarcijfers. Dat staat in een Audit Alert, die het NIVRA aan haar leden heeft gestuurd.

Beursgenoteerde ondernemingen brengen hun jaarcijfers steeds sneller naar buiten, vaak ruim voor de openbaarmaking van de officiële jaarrekening. Analyses en beurskoersen worden daardoor veelal gebaseerd op voorlopige cijfers.

Volgens de nieuwe Audit Alert van het NIVRA moet de accountant de ondernemingsleiding adviseren in het persbericht te melden dat de daarin opgenomen cijfers niet zijn gecontroleerd. Dat geldt als het persbericht wordt uitgebracht na het opmaken van de jaarrekening, maar voor de vaststelling daarvan.

Als een persbericht al wordt uitgebracht vóór het opmaken van de jaarrekening, moet de ondernemingsleiding aangeven dat de cijfers niet zijn gecontroleerd en dat nog geen jaarrekening is opgemaakt.

Het NIVRA adviseert haar leden om afspraken te maken met de leiding van de onderneming over de wijze waarop de accountant betrokken wordt bij de opstelling en controle van persberichten met jaarcijfers. Deze afspraken moeten bij voorkeur vastgelegd worden in de opdrachtbrief.

De Audit Alert is mede gebaseerd op een wetswijziging, die gevolgen heeft voor de betrokkenheid van de accountant bij persberichten over jaarcijfers.

Uit onderzoek naar persberichten van beursgenoteerde ondernemingen is gebleken dat jaarcijfers steeds sneller bekend worden gemaakt en dat de omvang en mate van detail in persberichten toeneemt.

NIVRA-directeur Gert Smit stelt dat de accountant moet beoordelen of hetgeen in het persbericht wordt gemeld verenigbaar is met de inhoud van de (concept) jaarrekening en niet strijdig is met het beeld dat die jaarrekening geeft. "Daarmee kan worden voorkomen dat de ondernemingsleiding via persberichten de financiële situatie te rooskleurig voorstelt."

De nieuwe Audit Alert van het NIVRA heeft de status van een aanwijzing, waarvan alleen op goede gronden kan worden afgeweken.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.