Nieuws

Kwaliteit persberichten over jaarcijfers schiet tekort

De wijze van presenteren van jaarcijfers in persberichten van ondernemingen wijkt steeds vaker af van de officiële presentatie van de cijfers in het jaarverslag.

In veel gevallen wordt namelijk gebruik gemaakt van alternatieve prestatie-indicatoren. De afwijkende presentatie in persberichten brengt in sommige gevallen het risico van verwarring tussen officiële en alternatieve indicatoren met zich mee. Wel wordt de status van de cijfers in persberichten beter vermeld dan in het verleden. Dit blijkt uit 'Het jaar 2006 verslagen', het jaarlijks onderzoek van het NIVRA naar de jaarverslaggeving van Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen.

In 2006 hebben veel ondernemingen voor de tweede keer verplicht gebruik gemaakt van IFRS-standaarden voor hun verslaggeving. Deze standaarden zouden tot meer eenduidigheid moeten leiden, maar uit het onderzoek blijkt dat nog steeds sprake is van interpretatieverschillen en variaties bij toelichtingen op de jaarcijfers. Toch worden de standaarden als geheel meestal goed nageleefd.

Het NIVRA-onderzoek heeft naast beursfondsen ook gekeken naar de verslaggeving van middelgrote ondernemingen. Daarbij is een vrij groot aantal tekortkomingen geconstateerd. Zo mist in driekwart van de gevallen een kasstroomoverzicht. Ook ontbreken regelmatig relevante toelichtingen, zoals die op de aard van de pensioenregeling. Naar het oordeel van de onderzoekers is er zeker ruimte voor verbetering van de verslaggeving bij deze bedrijven.

Het eerste exemplaar van Het jaar 2006 verslagen is op 17 januari uitgereikt aan drs. Gerrit Zalm, oud-minister van Financiën en thans onder meer voorzitter van de toezichthouder op de IASB. Bij die gelegenheid werd een rondetafeldiscussie georganiseerd over de reikwijdte van IFRS-standaarden.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.