Nieuws

NIVRA-advies ter voorkoming van fraude met handtekeningen van accountants

Naar aanleiding van recente ontwikkelingen waarbij met handtekeningen wordt gefraudeerd die op internet bij jaarrekeningen en accountantsverklaringen worden geplaatst, heeft het NIVRA een advies opgesteld dat inmiddels is afgestemd met het ministerie van Financiën en de Autoriteit Financiële Markten.

Door het NIVRA-bestuur wordt geadviseerd geen originele handtekening te laten opnemen op openbaar te publiceren stukken (accountantsverklaring); volstaan kan worden met de aantekening 'was getekend'. Aan de cliënt dient één origineel ondertekend exemplaar ten behoeve van het archief van de desbetreffende cliënt te worden afgegeven. Daarnaast dient, op de openbaar te maken verklaring de naam van de desbetreffende accountantsorganisatie en de naam van de externe accountant die de verklaring heeft afgegeven te worden vermeld.

Achtergrond

In de huidige situatie dient een openbaar te maken jaarrekening te zijn voorzien van een accountantsverklaring in persoon ondertekend. Na ondertekening zijn veel van deze jaarrekeningen op internet te vinden waardoor de kans op fraude met door de accountant gegeven handtekeningen aanzienlijk wordt vergroot.

Om misbruik van handtekeningen van bestuurders voor te zijn heeft de Kamer van Koophandel reeds maatregelen getroffen en richtlijnen voor bestuurders opgesteld. Het NIVRA-bestuur ziet geen grond om aan te nemen dat het risico voor accountants in deze lager is, vandaar het advies om geen originele handtekening te laten opnemen op openbaar te publiceren stukken.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.