Nieuws

'Vernieuwing controle-aanpak noodzakelijk'

De invoering van XBRL zal grote invloed hebben op de dagelijkse accountantspraktijk. Dit stelde NIVRA-voorzitter Jan Helderman afgelopen woensdag op het Nederlands Taxonomie Evenement in Eindhoven.

Hij was van mening dat er tot nu toe teveel nadruk is gelegd op vermeende kostenvoordelen van XBRL. Daarentegen is er te weinig aandacht geweest voor de gevolgen voor de kwaliteit van de informatie.

Jan Helderman constateerde dat de besparingseffecten van XBRL uiteenlopend worden gewaardeerd. "De omvang van de kostenreductie dreigt te worden bepaald door politieke belangen. Wat mij betreft kijken we niet zozeer naar de kostenkant van XBRL, maar naar de batenkant: transparantie en een hogere kwaliteit van informatie."

De snelheid van de digitale processen noodzaakt volgens de NIVRA-voorzitter echter tot waakzaamheid. "Als niemand meer zicht heeft op de kwaliteit van de informatie, hoe weet je dan wat de waarde van die informatie is?"

Om het betrouwbaarheidsniveau van de gegevens te kunnen blijven waarborgen, pleitte Helderman voor nieuwe methoden van assurance. Hij refereerde ook aan nieuwe vormen van dienstverlening, met als doel de betrouwbaarheid van informatie aan onder andere de fiscus en banken te kunnen blijven garanderen.

Het NIVRA-bestuur heeft 'assurance bij digitale verantwoording' als prioriteit op haar agenda voor 2008 en 2009 gezet.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.