Nieuws

Ook Amerikaanse beurswaakhond onderzoekt Satyam

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) gaat waarschijnlijk onderzoeken of het Indiase IT-bedrijf Satyam beleggers heeft misleid. De toezichthouder gaat daarbij samenwerken met de Indiase organisaties die op dit moment onderzoek doen naar de fraude bij Satyam.

Dit meldt persbureau Bloomberg op basis van verklaringen van twee personen die bekend zijn met de zaak, maar anoniem willen blijven omdat de rol van de SEC in de zaak niet openbaar is. 

Begin januari werd bekend dat Satyam jarenlang jaarrekeningfraude pleegde, onder andere door het op de balans zetten van niet bestaande banktegoeden. Het aandeel kelderde daarop in India in waarde. Het bedrijf gebruikte daarvoor vervalste bankverklaringen van ondere andere Citigroup en HSBC, zo meldde de Wall Street Journal gisteren. 

In de Verenigde Staten worden American Depository Receipts (ADR's) van Satyam aan de New York Stock Exchange verhandeld. Dit verplicht het bedrijf de cijfers bij de SEC aan te leveren. 

Volgens Charles Clark, voorheen werkzaam als advocaat bij de SEC, is de zaak te groot om te laten lopen. "What will make it challenging is the practicalities of investigating a fraud in a country that's incredibly far away." De woordvoerder van de SEC weigerde commentaar te geven. Satyam zegt ook geen informatie over het SEC-onderzoek te hebben. 

De SEC zal waarschijnlijk ook kijken naar de rol van Satyam's accountant Price Waterhouse India en naar die van PwC US, dat de Amerikaanse filings van het bedrijf beoordeelde, zegt James Coffman, een voormalig SEC-advocaat die onder andere onderzoek deed naar Arthur Andersen. Een woordvoerder van PwC in London bevestigt dat PwC US "was the reviewer for the U.S. filings for Satyam"

Coffman: "Even if the U.S. firm didn't perform the audit, they may have been reckless in terms of signing off on the audit or knowing that the audit didn't comply with U.S. accounting standards"

In India loopt inmiddels een onderzoek naar de rol van Price Waterhouse India, dat wordt uitgevoerd door de beurstoezichthouder van dat land. Het nieuwe bestuur van Satyam heeft de huisaccountant inmiddels vervangen door KPMG en Deloitte, die de boeken van het IT-bedrijf opnieuw gaan bekijken.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.