Nieuws

Amsterdamse rekenkamer: 'Politieke motieven achter kritiek onderzoekscommissie'

Victor Eiff, de scheidend directeur van de Amsterdamse rekenkamer, ontkent alle kritiek uit het onderzoeksrapport van de Amsterdamse stadsdelen. Volgens hem rammelt zowel het onderzoek als de bevindingen ervan. Hij vermoedt politieke motieven. "Commissielid Krouwel is actief in de PvdA, dezelfde partij die de Amsterdamse politiek domineert."

Eerder deze maand bekritiseerde een commissie van onder andere de Amsterdamse politicoloog André Krouwel de onderzoeksmethodologie, de verantwoording daarvan, de kosten en de duur van onderzoeken van de Amsterdamse rekenkamer. "Feitelijk zijn alle wetenschappelijke wetten van onderzoek overtreden. En dan doet de rekenkamerdirecteur er nog laconiek over ook." 

Eiff stelt in een mondelinge reactie dat de Amsterdamse rekenkamer wel degelijk verantwoording aflegt over de gevolgde onderzoeksmethodologie. "Wij passen een duidelijke methodologie toe en verantwoorden die ook. Vooraf schrijven wij een uitgebreid controleprogramma dat wij de gecontroleerde toesturen voor aanvang van ons onderzoek." 

"Een controle door een accountant van een rekenkamer is niet hetzelfde als een wetenschappelijke studie. Een wetenschapper verwijst naar theorieën en wetenschappelijke literatuur. Een accountant daarentegen zoekt naar empirie." 

Eiff kaatst de bal terug naar de onderzoekscommissie van de stadsdelen. Krouwel zou zelf onnauwkeurig tewerk zijn gegaan bij zijn onderzoek. "Zo heeft hij niet aangegeven op welk van onze onderzoeken hij zijn conclusies baseert. Bovendien trekt hij de hoofdconclusie dat de kwaliteit van onze rapporten niet deugt, louter en alleen op grond van ontbreken van een uitgebreide verantwoording van de onderzoeksmethodologie in onze rapporten. Tot mijn verbazing heeft hij echter niet gesproken met de door ons gecontroleerde partijen." 

Ook deugt volgens Eiff de berekening van de commissie niet over de kosten. In een schriftelijke reactie op het onderzoeksrapport berekent de Amsterdamse rekenkamer dat het tarief marktcomfort is. Eiff suggereert dat tijdgebrek de onderzoekscommissie van de stadsdelen parten speelde. "Voor het hele onderzoek was in totaal een dag beschikbaar." 

"Vorig jaar hebben de stadsdelen een enquête gehouden onder leden van de stadsdeelraden. Daaruit kwam naar voren dat de raadsleden tevreden waren over onze onderzoeken." Eiff vermoedt dat het onderzoek dan ook een politieke achtergrond heeft. 

"Commissielid Krouwel is actief in de PvdA, dezelfde partij die de Amsterdamse politiek domineert. De afgelopen jaren hebben wij als rekenkamer op heel wat PvdA-tenen gestaan. Ik kan mij niet onttrekken aan de gedachte dat de uitkomst van het onderzoek al vaststond voordat het onderzoek werd gehouden."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.