Nieuws

Steven Maijoor: 'Accountants mogen best eens laten merken dat ze achter fair value staan'

"De kritiek op fair value accounting vanuit de bancaire sector is typisch een voorbeeld van shooting the messenger", zegt AFM-directeur Steven Maijoor. "Als er licht te zien lijkt tussen de positie van De Nederlandsche Bank in deze discussie en ons, de AFM, dan is dat simpelweg te verklaren vanuit onze verschillende verantwoordelijkheden."

"Wij zijn er primair voor de belegger, DNB kijkt als prudentieel toezichthouder vooral naar de solvabiliteit bij de banken", aldus Maijoor. 

In een mondelinge toelichting gisteren na de presentatie van het jaarverslag van gedragstoezichthouder over 2008 liet de AFM-directeur, die onder meer het toezicht op financiële verslaggeving in portefeuille heeft, zich krachtig uit over de discussie rond fair value accounting in de bankensector. 

"De problemen in de bankwereld zijn onmiskenbaar zeer ernstig en het gaat niet aan te proberen dat te verhullen door te gaan sleutelen aan de IFRS-regels ten aanzien van de waardering van portefeuilles met complexe, afgeleide producten." 

Maijoor erkent dat het waarderen van zulke portefeuilles, ondermeer op basis van quotes die in de markt worden afgegeven, gevoelig is sentimenten en psychologie. Bepaalde waarderingen kunnen daardoor nu erg laag lijken. "Maar", zegt hij, "er is niets dat garandeert dat over een of twee jaar die waarderingen weer ‘genormaliseerd' zullen zijn". 

In de discussie over de vraag of fair value accounting mede oorzaak was van de problemen in de bankenindustrie, positioneert Maijoor zich nadrukkelijk in de lijn die eerder al door AFM-voorzitter Hoogervorst werd gekozen. "De bankensector heeft op grote schaal geld in te riskante beleggingen gestoken en fair value accounting heeft dat transparant gemaakt. Pijnlijk, maar dit zijn de feiten." 

Maijoor zei zich gelukkig te prijzen dat hij in discussies met accountants kon vaststellen dat de beroepsgroep grosso modo achter de fair value waarderingsmethode staat. "Maar het zou wel fijn zijn als ze dat, al dan niet via hun brancheorganisaties, nu en dan ook publiekelijk zouden laten merken." 

De AFM-directeur zei niet te geloven dat het naar marktwaarde waarderen van activa op bankbalansen een obstakel is om het buffervermogen te versterken. "Verbeteren van de solvabiliteit van banken staat het bieden van maximale transparantie aan beleggers geenszins in de weg. Die twee dingen moet je echt loskoppelen."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.