Nieuws

Ophef over faillissement MG Rover

Vier jaar na het faillissement van de Britse autofabriek MG Rover is er alsnog ophef ontstaan over mogelijke fraude rond het bankroet. De regering verzoekt om aanvullend onderzoek hiernaar.

Het onderzoek naar het faillissement van MG Rover door de Serious Fraud Office (SFO), een overheidsorganisatie, is nog niet gepubliceerd. Wel is bekend geworden dat de regering de SFO om een vervolgonderzoek heeft gevraagd. 

Het gaat dan vooral over de rol van de vier eigenaren die MG Rover in 2000 overnamen van BMW voor tien pond sterling. Hoewel het bedrijf toen al onder een schuldenlast van 427 miljoen pond zuchtte, zou het kwartet eigenaren, bijgenaamd de Phoenix Four, nog eens 40 miljoen pond aan het bedrijf onttrokken hebben. 

Deze beschuldiging is niet nieuw en werd onderzocht in augustus 2005. Ook de rol daarbij van Deloitte, destijds accountant van MG Rover, maakte onderdeel uit van dit onderzoek door de Accountancy Investigation & Discipline Board (AIDB), de voorganger van de Accountancy & Actuarial Discipline Board (AADB). Tot aanklachten heeft dit onderzoek nog niet geleid. 

Ook nu blijft het ongewis wat er precies is gebeurd. Als de regering om aanvullend onderzoek vraagt, blijft het fraudeonderzoek gesloten. Dat is precies wat de overheid wil, aldus bronnen in de auto-industrie. Destijds heeft de Britse regering MG Rover gesteund met zes miljoen pond. Het laatste dat de regering wil, aldus de bronnen, is nu in verband te worden gebracht met een fraudezaak bij MG Rover.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.