Nieuws

Deloitte voor Engelse tuchtraad wegens belangenverstrengeling bij autofabrikant

Deloitte heeft vorige week tevergeefs geprobeerd een tuchtprocedure te ontlopen wegens belangenverstrengeling bij de failliete autofabrikant MG Rover. De accountantsorganisatie stelde dat het bewijsmateriaal voor de aanklacht ontbrak. De AADB klaagt Deloitte toch aan.

Dit bleek uit een hoorzitting van de AADB eind vorige week. Deloitte zal in maart worden verhoord over haar rol bij MG Rover. Het gaat volgens de beschuldiging om omstreden belastingadvies, dat Deloitte zou hebben gegeven aan een consortium van zakenmensen dat de autofabriek MG Rover overnam van BMW. Tegelijk was zij controlerend accountant van de autofabriek. 

Volgens de AADB verstrekte Deloitte belastingadvies aan de Phoenix Four, koper van MG Rover. Dit advies betrof het verwerken van 100 miljoen pond sterling verlies op MG Rover. In deze periode Deloitte ook controlerend accountant van de autofabrikant. Zij zou 9 miljoen pond sterling hebben verdiend met belastingadvies. 

De rol van Deloitte bij MG Rover is in Engeland al jaren een bron van onderzoek. De autofabrikant ging failliet in 2005 met bijna een half miljard pond sterling aan schuld. Daarna volgden de onderzoeken naar fraude en de rol daarbij van Deloitte. De accountantsorganisatie is hiervoor nooit beschuldigd. 

Maar de AADB is wel van plan om de aanklacht wegens belangenverstrengeling door te zetten. Volgens Deloitte ontbreekt echter het bewijs van de beschuldiging. Volgens de accountantsorganisatie had zij destijds aan de Phoenix Four laten weten geen belastingadvies te geven. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.