Nieuws

Deloitte zonder smetten na dubbelrol bij Engelse autofabrikant

De dubbelrol van Deloitte bij de inmiddels failliete Engelse autofabrikant MG Rover leidt niet tot represailles. Hoewel het accountantskantoor scherp aan de wind zeilde met haar betrokkenheid bij Rover, is ze altijd integer gebleven.

Dat blijkt uit het lang verwachte onderzoeksrapport van BDO Stoy Hayward over de ondergang van Rover, dat eindelijk is gepubliceerd. Deloitte was niet alleen de accountant van Rover, maar ook adviseur van Phoenix, de beleggingsmaatschappij die Rover overnam van BMW. Van de dertig miljoen pond die Deloitte omzette bij beide partijen, was ruim 28 miljoen afkomstig van advieswerk. 

Lang is uitgekeken naar publicatie van het onderzoeksrapport. Het faillissement van Rover dateert uit 2005. Sinds die tijd gonzen er geruchten over fraude rond het faillissement. Beleggingsmaatschappij Phoenix zou ruim veertig miljoen pond sterling aan het bedrijf hebben onttrokken, terwijl de fabrikant al zwaar in de schulden zat. 

Er werd rekening mee gehouden dat Deloitte er beschadigd uit zou kunnen komen. Maar ondanks de sterke adviesrol van Deloitte, hebben de onderzoekers nergens kunnen vaststellen dat de onafhankelijkheid en objectiviteit van Deloitte in het geding zijn geweest. 

De beslissing om zowel voor MG Rover als voor Phoenix te gaan werken, is genomen op het hoogste niveau van Deloitte. Bestuursvoorzitter John Connoly heeft er persoonlijk groen licht voor gegeven. De top van het accountantskantoor realiseerde zich de risico's die hieraan waren verbonden. 

De onderzoekers hebben vooral gekeken naar de rol van Maghsoud Einollahi, een partner die aan de divisie Corporate Finance van Deloitte was verbonden. Hij fungeerde als adviseur van Phoenix. Hij was zo nauw betrokken bij de overname van Rover, dat hij als schaduwdirecteur werd gezien van Rover. 

Ten tijde van de overname van Rover zou hij samen met Phoenix op zoek zijn geweest naar vertrouwelijke informatie die een rol zou hebben gespeeld bij de overname. Deloitte ontkent overigens pogingen te hebben gedaan om gevoelige informatie te vergaren. 

"De onderzoekers stellen dat ons werk van grote waarde is geweest voor Rover", aldus een verklaring van Deloitte. "Onze adviezen na controle waren altijd gepast en onze inbreng bij operationele zaken gebeurde altijd in opdracht van het management. De vergoeding die hier tegenover stond, is in verhouding tot de geleverde prestaties."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.