Nieuws

Deloitte knokt zich terug in MG Rover-zaak

Acht van de dertien aanklachten tegen Deloitte in de MG Rover-zaak zijn in hoger beroep verworpen.

Dat heeft de Britse Financial Reporting Council (FRC) vandaag bekendgemaakt. Deloitte werd september 2013 door een tribunaal van de Britse Financial Reporting Council (FRC) veroordeeld tot een boete van 14 miljoen pond, terwijl de accountantsorganisatie ook ernstig berispt werd. Partner Maghsoud Einollahi kreeg een boete van een kwart miljoen pond en mocht zijn beroep drie jaar niet uitoefenen.  Overigens is Einollahi inmiddels gepensioneerd.

De zaak handelt om advisering door Deloitte (toen nog Deloitte & Touche) rondom de overname van de Britse autofabrikant MG Rover in 2000. Deloitte werd verweten niet in het publiek belang te hebben gehandeld en bovendien niet te zijn opgetreden tegen belangenverstrengeling.

Deloitte is tegen die veroordeling bij het zogeheten Appeal Tribunal van de FRC in beroep gegaan en is nu op acht van de dertien onderdelen van de aanklacht in het gelijk gesteld. Einollahi is vrijgesproken van welke opzettelijke professionele misdraging dan ook. Alleen een vijftal aanklachten tegen Deloitte over het niet tegengaan van belangenverstrengeling is overeind gebleven.

Bij de beslissing de aanklachten wegens 'niet handelen in het publiek belang' te laten vervallen, kreeg ook de Britse accountantsberoepsorganisatie ICAEW een veeg uit de pan van de FRC-beroepsinstantie. De omschrijving van de ethische normen die de ICAEW propageert, zou zo onduidelijk zijn dat ze onherroepelijk vragen en misverstanden oproepen.

De omvang van de straf voor Deloitte en Einollahi wordt heroverwogen. Die worden volgens de FRC 'in due course' bekendgemaakt.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.