Nieuws

FD bericht over 'patatgeneratie' en 'sentimenten' (FD)

Altijd interessant te weten hoe 'buitenstaanders' aankijken tegen de discussies die in en rond het accountantsberoep worden gevoerd, onder meer op deze site. Het Financieele Dagblad publiceert vandaag een korte, actuele impressie.

Hieronder het originele bericht:

'Patatgeneratie' accountants zet zich af tegen 'sentimenten' van hervormers

Jan Fred van Wijnen

Topaccountants wijzen alle kritiek van toezichthouders af. Kamerleden en anderen vinden dit een 'niet-constructieve' reflex en hekelen het gebrek aan visie.

Amsterdam

'Heren', intervenieert directeur Berry Wammes van accountantsorganisatie Nivra op het eigen webforum. 'Als de toezichthouder ons onheus bejegent leggen we niet het hoofd deemoedig in de schoot, maar reageren we scherp, zonder overigens de kritiek te bagatelliseren.'

Het Koninklijk Nivra hijst de stormbal. De officiële club van registeraccountants zoekt de aanval nu het beroep van alle kanten wordt bekritiseerd.

De golf van slechte recensies begon vorige maand bij toezichthouder AFM, die een onflatteus rapport publiceerde over de professionele houding binnen grote accountantskantoren. De Tweede Kamer reageerde kritisch en eist nu dat de beroepsgroep voor verbetering zorgt. Deze week ging de Europese Commissie daar nog eens overheen met voorstellen om de accountantsmarkt open te breken voor kleinere kantoren.

Maar kritische Kamerleden worden bij het Nivra wat argwanend bekeken. Directeur Wammes zet ze op het forum weg als mensen 'die slechts riepen dat er van alles mis is'.

Hij maakt ook duidelijk wat er op het spel staat: 'We zijn ons er terdege van bewust dat we een decennialang opgebouwd erfgoed vertegenwoordigen en zijn niet van plan dat te grabbel te gooien vanwege louter opinie en sentiment.'

Gisteren kwam hier de officiële mening over het Brusselse plan achteraan, via een column van Nivra-voorzitter Ruud Dekkers. Die serveert het af als een 'schot hagel'. Accountants worden volgens hem weggezet als veroorzakers van de mondiale kredietcrisis, en dat vindt hij onterecht: meer dan 90% van de accountants 'heeft helemaal niets met de kredietcrisis te maken gehad, laat staan dat ze er enige verantwoordelijkheid voor dragen'.

Eén visie deelt Dekkers wél met de Europese Commissie: het zou 'onacceptabel' zijn als een groot kantoor failliet gaat. Maar hij ziet weer niets in de remedie (grote kantoren opknippen zodat het er meer worden). Het probleem kan beter worden opgelost, aldus de Nivra-voorzitter, door een maximum te stellen aan schadeclaims die beleggers kunnen indienen.

Niet alle accountants zetten zich zo sterk af tegen ideeën van buitenstaanders. Op het Nivra-webforum zet accountant Pieter de Kok zijn collega's neer als een 'patatgeneratie' die zich 'als kleine kleutertjes in een hoekje laten zetten en blijven mopperen'.

'Er is geen visie', schrijft De Kok, 'geen strategie, helemaal niets.'

Hij belooft snel zelf met suggesties te komen die het beroep weer nieuw elan kunnen geven. En hij staat bepaald niet alleen, stelt hij: 'Veel collega's balen en balen en balen.'

Door de afwijzende houding in het publieke debat krijgen accountants een problematisch imago. Ze stonden al te boek als saai, ze waren te duur en ze deden hun werk niet goed. Nu verzetten ze zich ook nog tegen elke hervorming. Kamerleden die vorige week het debat aangingen met accountants over verbetering van hun controlewerk, zijn er nog verontwaardigd over. CDA-woordvoerder Elly Blanksma hekelt hun 'niet-constructieve' houding en concludeert dat ze zich 'blijven verschuilen achter regels'.

De jongste generatie accountants maakt zich wél druk over hun imago. Op een recente bijeenkomst van de Nivra Young Professionals werd gediscussieerd over manieren om de kritische houding te heroveren. Uit een enquête onder de deelnemers bleek dat 70% hun accountantsverklaringen 'niet transparant' vindt, omdat niemand kan zien wat ze precies hebben uitgevoerd.

Portret Ruud Dekkers: Hervorming accountant is slecht voor de klant

Nivra-directeur [voorzitter, red.] Ruud Dekkers, partner en voormalig bestuurslid bij accountantskantoor PwC, is geen man van de fluwelen aanpak. Als bestuurder stond hij bekend als degene die - in voorkomende gevallen - naar een klant ging met de harde boodschap: onze visie accepteren of een andere accountant zoeken.

In zijn column (www.accountant.nl) maakt hij korte metten met het hervormingsplan van de Europese Commissie. Het opsplitsen van grote kantoren is volgens Dekkers niet slecht voor het kantoor, maar voor de klant. Die krijgt er een minder goede accountant voor terug. 'Het opknipscenario', schrijft hij, 'kan de betrokken kantoren een unieke kans geven om weg te lopen van hun verantwoordelijkheid om de vereiste kwaliteit te leveren.' Opknippen leidt ook tot kwaliteitsverlies 'als gevolg van de daaropvolgende reorganisatie'.

Zijn speciale zorgen gaan uit naar 'multinationals met vestigingen in soms meer dan honderd landen. Die hebben niet alleen een accountantskantoor nodig dat ook in die landen vestigingen heeft, maar bovendien daar ook beschikt over diepe IFRS- of US Gaap-kennis.' Alleen de vier grootste kantoren, Ernst & Young, Deloitte, KPMG en PwC, hebben zo'n groot netwerk van eigen vestigingen.

Portret Marcel Pheijffer: Pleidooi creatieve accountants

Hoewel hij bij de grote kantoren bekend staat als 'accountants-basher', die geen ander doel heeft dan het afbreken van de Big Four en die - à propos - de wereld van de grote kantoren niet eens van binnen kent, is in de publikaties van Marcel Pheijffer maar één rode draad zichtbaar: de kwaliteit van de accountantscontrole moet omhoog. Een grote schare studenten is het vak in gerold via zijn colleges (hij is hoogleraar accountancy in Leiden en aan Nyenrode). In zijn actieve blog op de site www.accountant.nl van beroepsorganisatie Nivra reikt hij accountants voortdurend ideeën aan om hun werk te verbeteren, en daarmee een betere hoeder van het maatschappelijk belang te zijn.

Het plan van eurocommissaris Barnier om de accountancy te hervormen noemt hij slecht doordacht, maar wel een gouden kans voor de accountants om leiderschap te tonen en zelf met goede voorstellen te komen.

In het juninummer van het FD Outlook, een magazine van Het Financieele Dagblad, roept Pheijffer op tot een ethisch reveille. Hij ziet meer heil in een bestel 'waarbij het wettelijk monopolie op de controle en de controleplicht vervalt.' Dan kan de markt zelf bepalen, aldus Pheijffer, 'wat de toegevoegde waarde van accountantscontrole is'.

Copyright © Het Financieele Dagblad, 2010. fd.nl

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.