Nieuws

Young profs op zoek naar de basis van het accountantsberoep

De ambitie om het professional judgment terug te vinden werd niet gehaald, concludeerde NYP-voorzitter Leja Gouwens aan het slot van de NIVRA Young Professionals Day op vrijdag 10 september 2010.

Maar er werd op de NYPD wel veel discussie gevoerd over de praktijk van het accountantsberoep, over checklists, tijds- en prijsdruk en het belang van ervaring in het controleteam. Met name het debat in de ochtend, tussen Janine van Diggelen (AFM), Frans van der Wel (KPMG) en Jacques Koenen (cfo CZ Groep) onder leiding van FD-journalist Jan Fred van Wijnen, legde de vinger op de zere plek. Toezichthouder, accountant en cliënt waren het over één ding eens: de financiële relatie tussen gecontroleerde en accountant mag overeind blijven.

Twee jonge beroepsgenoten gaven vervolgens een toelichting op hun masterscripties, waaruit met name de meerwaarde van een vertrouwensrelatie tussen accountant en cliënt in het mkb bleek: gemiddeld goed voor een veertien procent hogere fee. De kwaliteit van de accountant is voor de mkb-ondernemer nog altijd een vanzelfsprekendheid, aldus de onderzoekers.

De deelsessies in de middag werden hoog gewaardeerd, zoals die met beursanalist Kees de Kort (AFS Capital Management), die stelde dat accountants veel nadrukkelijker naar kerncijfers en ratio´s moeten kijken en meer moeten afgaan op hun professioneel oordeel. "Als je één kakkerlak in de keuken ziet, weet je dat er meer zijn", aldus de beursgoeroe in zijn bekende klare taal.

De NYPD sloot af met een spel tussen twee teams van jonge accountants, waarin onder andere gereageerd kon worden op stellingen die de young profs vooraf waren voorgelegd. De uitkomsten waren opmerkelijk. Zo bleek bijna dertig procent voorstander van de wettelijk controleur in dienst van de overheid en vond zeventig procent de accountantsverklaring in zijn huidige vorm niet transparant. Hoewel er geen sprake was van een duidelijke 'slotverklaring' over professional judgment, toch in de ogen van de aanwezigen een geslaagde dag.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.