Nieuws

Faillissement IRS verrast Streppel

"Ik ben door het faillissement verrast," zegt Jos Streppel over het bankroet van de IRS Group BV. Streppel vormde samen met Arthur Docters van Leeuwen de Raad van Advies van IRS.

Toen Streppel en Docters van Leeuwen in maart van dit jaar spraken met 'de Accountant' (ook gepubliceerd op de IRS-site) was de financiële situatie volgens Streppel niet zorgelijk.

Streppel: "Als wij enigszins het idee hadden gehad dat de zaken er toen slecht voorstonden dan hadden wij niet meegewerkt aan het interview. In de zomer zijn er enkele ontwikkelingen geweest, waarbij een stel forensisch accountants naar Grant Thornton is gegaan. Als Raad van Advies hebben wij in september nog een meeting gehad om te bespreken hoe het verder moest. Ik ben door het faillissement verrast."

Streppel beklemtoont dat hij niet in een Raad van Toezicht zat en dus niet als taak had het management te controleren. "Wij waren alleen adviseurs en hebben onder meer gezegd dat IRS niet te veel dingen tegelijk moest doen en moest doen waar het echt goed in is: forensische activiteiten."

Hoewel managing partner Aart Bloemheuvel in november zelf het faillissement heeft aangevraagd, is ook hij verrast door de ontwikkelingen. De bedoeling was om na het vertrek van de forensisch accountants, onder wie een partner, verder te gaan met forensisch onderzoek, zonder de verliesgevende activiteiten.

Bloemheuvel: "Eén van de problemen was dat we een aandeelhouder hadden die bij de concurrent zat, Grant Thornton. Ik heb mij laten adviseren door een advocaat-curator en de externe accountant. Het scenario om door te gaan met de onderzoeksactiviteiten heb ik samen met de externe accountant voorgelegd aan de bank. In dat scenario zou ik persoonlijk de onderzoeksactiviteiten kopen van de holding. De opbrengst daarvan zou naar de bank gaan."

Bloemheuvel zou de onderzoeksactiviteiten onderbrengen in IRS Forensic Investigations & Integrity Services BV, dat sinds september is ingeschreven op het adres van accountantskantoor Daamen en Van Sluis. Bloemheuvel: "Maar nadat de forensisch accountants op 1 september waren opgestapt, had de bank er geen vertrouwen meer in, omdat de omzetcapaciteit was verminderd."

De bank blokkeerde volgens Bloemheuvel de rekening, zodat IRS niet verder kon. Bloemheuvel zag zich daardoor gedwongen om in november zelf het faillissement aan te vragen. Dat werd op 9 november uitgesproken.

Bloemheuvel: "Een faillissement is nooit mijn bedoeling geweest. De bank is de enige schuldeiser en krijgt nu niet alles terug. Maar de bank heeft ook het faillissement veroorzaakt. Nee, ik zeg niet hoe groot de bankschuld is."

Jos Streppel weet nog niet of hij eventueel tot een raad van advies van het nieuwe IRS zou toetreden. "Ik ben er niet voor gevraagd. Het hangt ook af van de bevindingen van de curator. Ik ben er in principe niet voor als exact dezelfde activiteiten na een faillissement worden voortgezet terwijl je de crediteuren niet voldoet. Dat vind ik niet ethisch."

Bloemheuvel bestrijdt elke suggestie dat hij beter zou worden van dit faillissement. "Ik sta persoonlijk borg en de bank komt dus een en ander bij mij verhalen. Daarnaast ben ik ook mijn investering kwijt. Al met al een bedrag wat uiteindelijk hoger uitkomt als dat wat de bank verliest."

Arthur Docters van Leeuwen kan wegens verblijf in het buitenland niet reageren op vragen over de doorstart.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.