Nieuws

Belastingdienst verscherpt controles op deponeringsplicht bedrijven

De overheid heeft vorig jaar bijna twee keer zo veel ondernemingen onderzocht die niet aan de verplichting voldeden om hun jaarstukken te deponeren. Ongeveer de helft van de onderzochte bedrijven kreeg een proces-verbaal. De Belastingdienst gaat door met de intensieve controle op de naleving van de deponeringsplicht.

Dit meldde woordvoerster Janneke Verheggen van het Ministerie van Financiën aan Accountant.nl. Vorig jaar werden 1.061 bedrijven onderzocht. Dit is een verdubbeling ten opzichte van 2008. Tegen 547 van de onderzochte rechtspersonen werd proces-verbaal opgemaakt. "Het grootste deel zijn lege rechtspersonen", aldus Verheggen. "Die worden voorgedragen voor ontbinding."

Bij de controles werkt de Belastingdienst samen met de Kamers van Koophandel. Die laatste levert gegevens aan van bedrijven die niet aan hun deponeringsverplichting voldoen. De komende jaren zullen er intensieve controles plaatsvinden, aldus Verheggen. "De controles zullen in ieder geval gehandhaafd blijven op het aantal van vorig jaar."

"Eind vorig jaar is er een mailing de deur uitgegaan naar zo'n tienduizend rechtspersonen die drie jaar op rij niet aan hun deponeringsverplichting hebben voldaan. De selectie van deze rechtspersonen is gebeurd op basis van een vooronderzoek."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.