Nieuws

Engwirda voelt zich 'geschoffeerd'

De Europese Rekenkamer noemt de beschuldigingen van voormalig Rekenkamerlid Maarten Engwirda over het jarenlang toedekken van onregelmatigheden bij de besteding van EU-gelden 'ongegrond'. Engwirda vindt die reactie 'niet acceptabel', voelt zich 'geschoffeerd', spreekt van 'natrappen' en gaat 'een gepeperde brief' schrijven.

"Het is te gek voor woorden", zegt Engwirda in de Volkskrant van vandaag. "Ik heb steeds het beste voorgehad met de Rekenkamer, geprobeerd de foute praktijken te bestrijden. En dan word ik nu als een leugenaar neergezet. Dit is echt natrappen." 

In een interview met dezelfde krant afgelopen dinsdag zei Engwirda dat tot 2005 verschillende leden van de Europese Rekenkamer jarenlang onregelmatigheden en fraude met Europees geld hebben verdoezeld. Engwirda sprak over een 'cultuur van toedekken' en vertelde hoe onder anderen zijn Franse en Italiaanse collega's rapporten saboteerden. Na 2005 zou dat zijn veranderd door een andere werkwijze. 

In een verklaring liet de Rekenkamer donderdagochtend weten dat de mening van Engwirda ongegrond is. 

Engwirda vertelt vandaag in de Volkskrant dat hij woensdag contact heeft gehad met voorzitter Da Silva Caldeira van de Rekenkamer over een gezamenlijke persverklaring. "Die was neutraal opgesteld. Tot mijn verbazing vandaag was er een zin aan toegevoegd, namelijk dat alles wat ik had gezegd onzin was. Die zin is er kennelijk onder politieke druk bij gezet." 

Hij kondigt aan zijn oud-voorzitter een gepeperde brief te zullen schrijven. "Ik zal van mijn hart geen moordkuil maken en melden dat de aantijging aan mijn adres nergens op slaat. Kennelijk zijn de oude reflexen bij de Rekenkamer nog niet helemaal verdwenen." 

Hij reageert ook op de kritiek dat hij zijn opmerkingen over 'sabotage' pas na zijn vertrek maakte en niet toen hij nog in functie was. "Eerder een boekje opendoen had geen zin. Het college van Rekenkamerleden was een gesloten instelling, de notulen werden geschoond. Ik heb geprobeerd van binnenuit de situatie te verbeteren. En uiteindelijk met succes."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.