Nieuws

Engwirda: 'Sabotage in Europese Rekenkamer'

Leden van de Europese Rekenkamer hebben jarenlang onregelmatigheden en fraude met Europees geld verdoezeld. Dat zegt oud-lid van die Rekenkamer Maarten Engwirda in een interview met de Volkskrant.

In het interview (volledige versie alleen voor abonnees) spreekt Engwirda (67), die na vijftien jaar lidmaatschap per 1 januari 2010 is vertrokken bij de Rekenkamer, over een 'cultuur van toedekken'. Hij vertelt hoe onder anderen zijn Franse en Italiaanse collega's bij de Rekenkamer rapporten saboteerden. 

"Het was een praktijk van het verwateren zo niet het geheel weghalen van kritiek", zegt Engwirda.  "Ik wilde er een boek over schrijven, zo beu was ik het." 

Niet alleen zijn directe collega's probeerden volgens hem financiële onregelmatigheden weg te moffelen, ook de Europese Commissie was niet geïnteresseerd in een goede begrotingscontrole. 

Zo zou eurocommissaris Kallas van fraudebestrijding (tegenwoordig Commissaris voor Transport) in 2005 zware druk op de Rekenkamer hebben uitgeoefend om haar normen te versoepelen. 

Nadat in 2005 de leden op Engwirda's initiatief besloten hun werk te laten beoordelen door verschillende nationale rekenkamers, zou de situatie zijn veranderd. 

Na die verandering van werkwijze zou de tegenwerking van individuele Rekenkamerleden zijn gestopt en komt obstructie door collega's niet meer voor. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.