Nieuws

Competition Commission buigt zich over concurrentie Britse auditmarkt

De Office of Fair Trading (OFT), de Britse mededingingsautoriteit, heeft het onderzoek naar de concentratie in de markt voor wettelijke accountantscontroles van grote ondernemingen doorverwezen naar de Competition Commission. Deze instantie kan maatregelen opleggen als blijkt dat er sprake is van concurrentiebeperkingen.

In mei van dit jaar kondigde de OFT aan de doorverwijzing naar de Competition Commission te overwegen, omdat de toezichthouder tot de voorlopige conclusie was gekomen dat er concurrentieproblemen bestaan in de auditmarkt in Groot-Brittannië. Om te bepalen of het tot een daadwerkelijke doorverwijzing zou komen hield de OFT een consultatieronde die in september van dit jaar werd afgerond.

De OFT vroeg zich onder andere af of het wel zinvol is om op nationaal niveau maatregelen te nemen terwijl op Europees niveau de discussie over het Groenboek van eurocommissaris Barnier in volle gang is. Gezien de onzekerheid over inhoud en timing van nieuwe Europese regels en het feit dat de Competition Commission ook specifieke problemen van de Britse auditmarkt kan meewegen, is die zin er wel degelijk, zo concludeerde de toezichthouder na de gesprekken met belanghebbenden.

"The market for large company audits lacks sufficient competition and does not work well for customers. It is highly concentrated, largely supplied by four big firms, with clients rarely switching between auditors. There are also high barriers to entry for new and smaller competitors. These are not the indicators of a competitive market", aldus OFT-voorzitter John Fingleton.

"Voluntary and industry-led efforts to increase competition and choice in this market have proved unsuccessful. Following extensive consultation, we have concluded that a reference to the Competition Commission is appropriate. We believe that such an inquiry will also complement the EU's legislative process."

De Competition Commission moet binnen twee jaar met een rapport en een beslissing komen, maar heeft aangegeven te streven naar voltooing van het onderzoek binnen anderhalf jaar. 

De big four-kantoren en Grant Thornton en BDO hebben het onderzoek door de Competition Commission in reacties inmiddels verwelkomd.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.