Nieuws

Zuid-Afrikaanse toezichthouder wil marktaandeel big four verkleinen

De Zuid-Afrikaanse toezichthouder Independent Regulatory Board for Auditors (IRBA) gaat streng toezien op maatregelen die de dominantie van de big four op de auditmarkt moeten verkleinen.

Dat meldt persbureau Bloomberg. Onder meer joint audits en verplichte rotatie moeten dat bewerkstelligen. De toezichthouder is richtlijnen aan het ontwikkelen om kleinere kantoren te helpen bij het opzetten van joint audits voor grote bedrijven. Daarnaast zegt de toezichthouder er streng op toe te gaan zien dat de big four geen klanten aan elkaar gaan doorspelen wanneer bedrijven verplicht van accountant moeten wisselen.

De Zuid-Afrikaanse accountantssector ligt sinds het faillissement van meubelgigant Steinhoff en een schandaal rondom de invloedrijke Gupta-familie onder een vergrootglas. Respectievelijk Deloitte en KPMG worden onderzocht voor hun rol in de schandalen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.