Nieuws

'Stijgende interesse Britse beursfondsen voor kantoren buiten big four'

De interesse van Britse beursgenoteerde ondernemingen voor accountantskantoren buiten de big four is flink gestegen, meldt de Financial Times. Zij sorteren daarmee voor op mogelijke ingrepen van de Britse regering in de controlemarkt, zoals verplichte joint audits.

Zowel Mazars als BDO merken dat ze veel vaker benaderd worden door FTSE 350-bedrijven. "We have had more invitations to tender for audits in the FTSE 350 market in the last six months than we have in the last 10 years", zegt David Herbinet, global head of audit bij Mazars, in de zakenkrant.

De Britse politiek zint na een aantal boekhoudschandalen op maatregelen die de kwaliteit van accountantscontrole en concurrentie in de markt moeten verhogen en liet onder andere de Competition and Markets Authority (CMA) onderzoek doen. De mededingingsautoriteit pleit in zijn rapport onder meer voor de invoering van joint audits.

Maar ook de gestegen fees van de big four spelen een rol, zegt Scott Knight, head of audit bij BDO. "We're seeing more realistic pricing from the Big Four firms, which have traditionally undercut challenger firms, as auditors demonstrate ever increasing caution when taking on potentially risky new assignments."

Grant Thornton trok zich eerder terug uit de markt van grote beursfondsen. Het kantoor vindt het nog te vroeg voor de conclusie dat de houding van audit committees aan het veranderen is. Het is positief dat Grant Thornton nog steeds wordt uitgenodigd voor tenders, zegt head of audit Fiona Baldwin, maar "more needs to be done to level the playing field for challenger firms before we re-enter that market".

Een bestuurder van Prudential, dat in 2023 wil wisselen van accountant, vertelt in de krant dat het alle opties onderzoekt en in gesprek gaat met een flink aantal kantoren. De verzekeraar heeft de voorkeur voor het aanstellen van één accountant, maar houdt ook de mogelijkheid open dat een big four-kantoor samen met een kleiner kantoor de controle gaat doen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.