Nieuws

CMA wil joint audit en operationele opsplitsing Britse big four

De Britse mededingingsautoriteit Competition and Markets Authority (CMA) wil dat het Verenigd Koninkrijk joint audits verplicht stelt en dat de advies- en audittakken van de big four operationeel opsplitsen.

Dat staat in het op 18 april gepubliceerde rapport over de Britse auditmarkt. Volgens de CMA zijn de ingrepen noodzakelijk om de competitie en kwaliteit van de Britse auditmarkt te verbeteren. "De CMA beveelt aan om audit van advies te scheiden, verplichte 'joint audits' in te voeren om kantoren buiten de big four de gelegenheid te geven om de capaciteit te ontwikkelen voor het controleren van de grootste Britse bedrijven, en de introductie van wettelijke toezichtsbevoegdheid om auditcomités van bedrijven ter verantwoording te kunnen roepen", aldus de CMA in haar persbericht.

Het laatste rapport van de CMA is het resultaat van "uitgebreide discussies" met accountantskantoren, investeerders en grote Britse bedrijven, op basis van het rapport dat de CMA in december publiceerde.

Naast operationele splitsing, verplichte joint audits en toezicht op auditcomités wil de CMA ook dat de toezichthouder over vijf jaar de voortgang en het resultaat van de maatregelen weer uitvoerig toetst en onder meer bekijkt of het nodig is om "verder te gaan dan operationele splitsing".

CMA-voorzitter Andrew Tyrie: "Mensen hun bestaan, hun spaargeld en hun pensioenen hangen allemaal af van auditors die hun werk volgens een hoge standaard doen. Maar dit gaat te vaak mis – meer dan een kwart van de audits van grote bedrijven zijn volgens de toezichthouder ondermaats. Dat mag niet zo doorgaan. De regering heeft nu drie rapporten ontvangen. Die hebben hoofdzakelijk dezelfde conclusies. De belangenverstrengeling mag niet meer doorgaan; ook kan het Verenigd Koninkrijk zich niet meer veroorloven op slechts vier organisaties te vertrouwen voor het controleren van de grootste Britse bedrijven."

Britse onderzoeken

Het Britse kabinet had de CMA opdracht gegeven de Britse auditmarkt te onderzoeken na een reeks omvangrijke boekhoudschandalen, zoals bij bouwconcern Carillion. Naar de ondergang van dat bedrijf, dat veel opdrachten voor de overheid uitvoerde, deden twee parlementscommissie vorig jaar al onderzoek, met als uitkomst een vernietigend rapport voor zowel de top van het bedrijf als voor de controlerend accountant KPMG.

Naast het onderzoek van de CMA liep er ook nog een onderzoek van Sir John Kingman naar de Financial Reporting Council (FRC), de Britse toezichthouder. Kingman roept op tot het vervangen van de FRC door een nieuw toezichtsorgaan, de Audit, Reporting and Governance Authority’ (ARGA). Volgens Kingman is de FRC niet geschikt voor haar doel" en is er een radicale reorganisatie nodig wat betreft de "rol, mandaat en leiderschap" van het toezichthoudende orgaan.

Ook de Britse Lagerhuiscommissie voor Business, energy and industrial strategy (Beis) deed onderzoek naar de Britse auditmarkt. Het Beis-comité ging met zijn aanbevelingen nog iets verder dan de CMA, door te pleiten voor een volledige splitsing van de audit- en adviestakken van de big four.

Verder loopt er momenteel ook nog een onderzoek van Donald Brydon, de vertrekkende voorzitter van de London Stock Exchange Group, naar de kwaliteit en effectiviteit van de Britse auditmarkt. Deze zogenoemde Brydon Review zal voortbouwen op de conclusies van de CMA en Kingman.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.