Nieuws

Britse mededingingsautoriteit wil scheiding controle en advies

De Britse mededingingsautoriteit CMA ziet het scheiden van de controle- en adviestakken van accountants- en adviesorganisaties als een van de mogelijke methodes om de concurrentie en de auditkwaliteit op de Britse auditmarkt te bevorderen.

Dat meldt de Competitions and Markets Authority (CMA) op haar website. "To get higher quality, auditors should focus exclusively on audit – not on also selling consulting services. One way of achieving this could be a structural break-up. But the international networks these firms belong to and the extent to which audit firms draw on expertise of those advising businesses would make this protracted and complex. A more immediate solution would be for audit and non-audit businesses to be split into separate operating entities. To be effective this will also require separate management, accounts and remuneration. That way auditors will only be rewarded for scrutinising an organisation’s accounts but will still be able to draw on expertise from other parts of the firm", aldus de CMA.

De CMA wil daarnaast meer toezicht op de aanstelling van auditors en het management. CMA: "Audits are a legal requirement, to ensure that companies act in the interests of their owners rather than their managers. Given the relative lack of engagement by investors and owners of some of Britain’s largest companies, these companies should not be left to appoint their own auditors alone. The CMA proposes close scrutiny of audit appointment and management to make sure those appointing auditors are held to account and independent enough to choose the most challenging audit firm, rather than – for example – the cheapest."

Verder wil de CMA dat er meer keuze komt op de auditmarkt. De CMA wil daarom joint audits invoeren voor FTSE 350-bedrijven, waarvan minstens een van de twee accountantskantoren geen big four-kantoor moet zijn. "This will give mid-tier firms access to the largest clients, allowing them to develop their experience and credibility, while also ensuring a cross-check on quality. A possible alternative is a market share cap – ensuring that some major audit contracts are only available to non-Big Four firms."

Onderzoeken

Het Britse kabinet had de CMA opdracht gegeven de Britse auditmarkt te onderzoeken na een reeks omvangrijke boekhoudschandalen. De Britse accountantskantoren hebben tot 21 januari 2019 om commentaar te geven op de voorstellen van de CMA. Na die in overweging te hebben genomen zal de mededingingsautoriteit haar uiteindelijke conclusies "zo snel mogelijk" presenteren aan het Britse kabinet.

Naast het onderzoek van de CMA liep er ook nog een onderzoek van Sir John Kingman naar de Financial Reporting Council (FRC), de Britse toezichthouder. Kingman roept op tot het vervangen van de FRC door een nieuw toezichtsorgaan, de Audit, Reporting and Governance Authority’ (ARGA). Volgens Kingsman is de FRC niet geschikt voor haar doel" en is er een radicale reorganisatie nodig wat betreft de "rol, mandaat en leiderschap" van het toezichthoudende orgaan.

Verder werd vandaag ook aangekondigd dat Donald Brydon, de vertrekkende voorzitter van de London Stock Exchange Group, een nieuw onderzoek naar de kwaliteit en effectiviteit van de Britse auditmarkt gaat leiden. Deze zogenoemde Brydon Review zal voortbouwen op de conclusies van de CMA en Kingsman. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.