Nieuws

Parlementscommissie VK pleit voor opsplitsen big four

De Britse Lagerhuiscommissie voor Business, energy and industrial strategy (Beis) vindt dat de audit- en adviestakken van de big four-kantoren moeten worden gesplitst. Niet alleen operationeel, maar ook juridisch.

Dat staat in een rapport dat de commissie vandaag heeft uitgebracht. In het Verenigd Koninkrijk woedt een discussie over de inrichting van de auditmarkt naar aanleiding van een aantal bedrijfsschandalen, zoals bij bouwconcern Carillion. Naar de ondergang van dat bedrijf, dat veel opdrachten voor de overheid uitvoerde, deden twee parlementscommissie vorig jaar al onderzoek, met als uitkomst een vernietigend rapport voor zowel de top van het bedrijf als voor de controlerend accountant KPMG.

De voorstellen van de commissie gaan verder dan die van de Competition and Markets Authority, die in december pleitte voor operationele scheiding van de audit- en adviestakken van de grote kantoren. Een volledige splitsing is volgens de mededingingsautoriteit te complex vanwege de internationale netwerken waartoe de kantoren behoren. De CMA komt nog met definitieve aanbevelingen.

"The report endorses the CMA's proposed operational split between audit and non-audit but argues that going further with a structural break-up would prove more effective in tackling conflicts of interest and providing the professional scepticism needed to deliver high-quality audits", aldus de commissie. Als de CMA toch kiest voor operationele splitsing, dan zou de mededingingsautoriteit na drie jaar moeten evalueren "whether the split has ended cross-subsidies and improved culture, independence and transparency". Als dat niet het geval is zou de CMA alsnog een volledige splitsing moeten opleggen.

Daarnaast sluit de commissie aan bij het voorstel van de CMA om joint audits in te voeren die de concurrentie op de auditmarkt moet vergroten. De parlementsleden stellen echter voor dat te doen in de vorm van een pilot voor alleen de honderd grootste beursgenoteerde bedrijven, in combinatie met een 'market cap', een maximaal aantal klanten per kantoor, voor de rest van de FTSE 350.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.