Nieuws

Voormalig KPMG-partner geschrapt wegens Gupta-schandaal

De Zuid-Afrikaanse ex-KPMG'er Jacques Wessels, die lead partner was voor KPMG bij de controle van Gupta en Linkway Trading, is uit het Zuid-Afrikaanse accountantsregister geschrapt.

Het schrappen van Wessels is het eindresultaat van de eerste tuchtrechtzaak naar aanleiding van het omvangrijke Gupta-schandaal dat eind 2017 aan het licht kwam. Het Independent Regulatory Board for Auditors (IRBA) behandelde zes aanklachten tegen Wessels, waaronder drie aanklachten wegens nalatigheid. Wessels heeft schuld bekend en diende reeds in september 2018 zijn ontslag in bij KPMG, vlak nadat KPMG aankondigde dat het van plan was om hem te ontslaan.

Gupta-schandaal

KPMG Zuid-Afrika kwam eind 2017 in opspraak vanwege werkzaamheden voor bedrijven van de omstreden Gupta-familie, die nauwe banden had met de van corruptie verdachte oud-president Zuma. Een aantal grote klanten liep weg en het kantoor mag geen opdrachten meer uitvoeren voor publieke instellingen. KPMG moest honderden banen schrappen en sloot enkele vestigingen. De Zuid-Afrikaanse overheid verbrak alle banden met KPMG en beloofde alle controles van de afgelopen anderhalf jaar nogmaals te controleren op onregelmatigheden.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.