Nieuws

KPMG Zuid-Afrika loopt alle controles van afgelopen 18 maanden na

KPMG Zuid-Afrika gaat al het werk van partners van de afgelopen anderhalf jaar controleren vanwege slecht controlewerk bij VBS Mutual Bank.

Het accountantskantoor, dat de maatregel "unprecedented" noemt, wil zo het publieke vertrouwen herstellen nadat onlangs bleek dat twee partners nalatig zijn geweest bij de controle van de VBS Mutual Bank. Ook zouden zij zelf leningen hebben afgenomen bij de bank zonder KPMG daarover in te lichten. De twee partners hebben afgelopen weekend per direct ontslag genomen nadat zij eerder al op non-actief waren gezet. KPMG Zuid-Afrika zegt dat het nu ongeveer tweehonderd dossiers gaat controleren op fouten. De centrale bank van Zuid-Afrika is daarnaast bezig met forensisch onderzoek.

VBS Mutual Bank staat onder curatele vanwege "chaotisch financieel management". Uit onafhankelijk onderzoek bleek onlangs dat er ruim 61 miljoen euro zoek is geraakt en dat de financiële administratie een chaos is. De twee partners van KPMG hebben hier in de afgelopen jaren geen melding van gemaakt bij de controle en de boeken telkens goedgekeurd. 

Corruptieschandaal

De problemen komen op een ongelukkig moment voor KPMG Zuid-Afrika, dat onlangs nog in het nieuws kwam vanwege een groot corruptieschandaal rondom de machtige Indiase miljardairsfamilie Gupta, die nauwe banden heeft met de Zuid-Afrikaanse president Zuma en diens zoon Duduzane. KPMG International greep kort daarop hard in en stuurde de Zuid-Afrikaanse bestuursvoorzitter en enkele andere topmensen weg.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.