Nieuws

FT: Bank of England onderzocht toekomstbestendigheid KPMG

De Bank of England heeft de toekomstbestendigheid van KPMG UK onderzocht. Dit naar aanleiding van recente bedrijfsschandalen in het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika waarbij KPMG is betrokken. Ondertussen voeren de grootste Britse accountantskantoren geheim overleg.

Het Britse onderzoek zou zijn uitgevoerd door de Prudential Regulation Authority (PRA) van de Bank of England. Dat hebben drie betrokkenen verklaard tegenover de Financial Times. De PRA, die toezicht houdt op de grootste banken en verzekeraars in het VK, zou bij financiële instellingen en andere toezichthouders geïnformeerd hebben of er gevaar bestaat dat klanten van KPMG weglopen. Ook zou de PRA gekeken hebben of de problemen in Zuid-Afrika een gevaar vormen voor de rest van het netwerk.

Volgens KPMG UK-voorzitter Bill Michael heeft de Bank of England het kantoor niet benaderd over het onderzoek. "If they were to, we would be happy to reassure them of our robust financial health." De PRA zegt dat de toezichthouder "is not in discussions about the viability of any audit firm".

Tot nu toe zijn er geen signalen dat klanten in het VK weglopen bij KPMG. Zo werd het kantoor recent nog vrijwel unaniem benoemd als accountant van telecombedrijf BT, terwijl rekening werd gehouden met veel weerstand van aandeelhouders.

In het Verenigd Koninkrijk ligt KPMG onder vuur na de val van Carillion begin dit jaar. De Financial Reporting Council (FRC) onderzoekt de controle van het bouwbedrijf door KPMG. In Zuid-Afrika lopen onderzoeken naar het accountantskantoor naar aanleiding van het corruptieschandaal rond de Gupta-familie. Daar mag KPMG geen publieke instellingen meer controleren en liepen grote klanten weg.

De PRA heeft in het verleden vaker accountantskantoren onderzocht maar het is geen routineklus, aldus de FT. De PRA houdt de auditmarkt in de gaten omdat problemen daar gevolgen kunnen hebben voor grote financiële instellingen.

Geheime gesprekken

De Financial Times maakte eerder ook melding van een geheime bijeenkomst van de negen grootste accountantskantoren in het Verenigd Koninkrijk. Tijdens dat besloten overleg zou zijn gesproken over het voorkomen van onderzoek door de Britse mededingingsautoriteit naar de concurrentie in de auditmarkt. Dergelijk onderzoek zou kunnen leiden tot opsplitsing van de big four, zo wordt gevreesd.

De kantoren kwamen bij elkaar daags na een gesprek tussen de Competition and Markets Authority (CMA) en beroeporganisatie ICAEW, aldus de FT. De mededingingsautoriteit zou tijdens die bijeenkomst hebben gezegd dat kantoren zelf met oplossingen moeten komen om de concurrentie in de Britse controlemarkt te vergroten en de dominantie van de big four te verkleinen, stelt een ingewijde tegen de zakenkrant. Als dat niet lukt zou de CMA gedwongen zijn een onderzoek in te stellen.

Eerder werd al bekend dat de grootste Britse kantoren met het ICAEW in gesprek zijn over manieren om de onderlinge competitie te verbeteren en zo gedwongen opsplitsing te voorkomen. Het monopolie van de grote kantoren in de Britse auditmarkt wordt gezien als een van de oorzaken van recente schandalen, waaronder het Carillion-schandaal

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.