Nieuws

KPMG in VK onder vuur om Carillion-debacle

KPMG ligt in het Verenigd Koninkrijk onder vuur naar aanleiding van de ondergang van Carillion. Het bouwconcern vroeg vorige week faillissement aan. Twee parlementscommissies zijn een gezamenlijk onderzoek gestart naar het debacle.

Carillion, dat zo'n 43.000 medewerkers heeft, doet veel opdrachten voor de Britse overheid, zoals de aanleg van wegen en de bouw van ziekenhuizen en gevangenissen. Die projecten zijn nu in gevaar gekomen. Het bedrijf kwam in juli vorig jaar voor de derde keer in vijf maanden met een winstwaarschuwing, waarna het aandeel kelderde. Vorige week vroeg Carillion faillissement aan, nadat gesprekken met de overheid en kredietverstrekkers over een kapitaalinjectie niets hadden opgeleverd.

De parlementscommissies gaan kijken naar de rol van het top van het bedrijf, maar ook naar die van KPMG, dat sinds 1999 de controlerend accountant is van Carillion. KPMG gaf over de laatste jaarrekening een goedkeurende verklaring af. Begin februari starten hoorzittingen.

In een brief aan het accountantskantoor stellen de parlementsleden vragen over de controle door KPMG. Aan de andere drie grote kantoren hebben de commissies een brief gestuurd met de vraag welke diensten zij in de afgelopen jaren aan Carillion hebben geleverd. "Conflicting tales as to who has provided professional services to Carillion over various issues means we are keen to establish a clear timetable setting out who was involved when with the company."

De Financial Reporting Council (FRC), de toezichthouder op accountants, heeft nog geen onderzoek aangekondigd naar de controle van Carillion door KPMG, maar liet vorige week weten dat de zaak de aandacht heeft. De FRC komt op korte termijn met een verklaring.

KPMG heeft in antwoord op vragen van media laten weten dat het achter de controle bij Carillion blijft staan en dat het kantoor volledig zal meewerken aan onderzoeken naar de zaak.

Update 29 januari: FRC start onderzoek

De FRC heeft aangekondigd  onderzoek te gaan doen naar de rol van KPMG bij Carillion. Dit onderzoek spitst zich toe op de jaren 2014 tot en met 2016 en aanvullende controlewerkzaamheden in 2017. "Several areas of KPMG’s work will be examined including the audit of the company’s use and disclosure of the going concern basis of accounting, estimates and recognition of revenue on significant contracts, and accounting for pensions", aldus de FRC. 

De toezichthouder, die streeft naar een snel maar gedegen onderzoek, is bevoegd boetes op te leggen als overtredingen worden geconstateerd.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.