Nieuws

KPMG schikt met Britse curatoren van failliet Carillion

De Britse tak van KPMG heeft een schikking getroffen met de curatoren van de failliete bouwgigant Carillion. Het schikkingsbedrag is niet bekendgemaakt.

Met de schikking komt een eind aan een eerdere claim van 1,3 miljard pond die tegen KPMG was ingediend door de curatoren, wegens vermeende nalatigheid bij de controle van de Britse bouwgigant, zo meldt de Financial Times.

Over de voorwaarden van de schikking is niets naar buiten gebracht, maar de krant verwijst naar een voorziening die KPMG UK eerder heeft getroffen om de kosten van toekomstige boetes en juridische claims te dekken; een bedrag van 179 miljoen pond.

Tijdens een eerdere rechtszaak stelden de curatoren al dat de accountant in de jaren voordat Carillion begin 2018 instortte verschillende "rode vlaggen" had gemist. Toen het bouwconcern failliet ging had het voor zeven miljard pond aan schulden en slechts 29 miljoen pond in kas.

Met name de Carillion-zaak zorgde in het Verenigd Koninkrijk voor discussie over de rol van accountants en de roep om aanpassing van de regels rondom accountantscontrole en corporate governance.

Lessen

KPMG stelde eerder dat de verantwoordelijkheid voor het falen van Carillion uitsluitend lag bij de raad van bestuur en het management van het bedrijf en dat het kantoor zich stevig zou verdedigen tegen de claim van 1,3 miljard pond.  

De Britse ceo van KPMG, Jon Holt, stelt in reactie op de schikking tegenover de FT nu blij te zijn de zaak te kunnen afronden. “Carillion was een extreem en ernstig faillissement en het is belangrijk dat we allemaal lessen trekken uit de ineenstorting ervan.”

Belangrijk onderdeel van dat leerproces is ook het onderzoek van de Financial Reporting Council, de Britse toezichthouder op het accountantsberoep, naar aanleiding van de Carillion-zaak. Eerder betaalde KPMG al ruim 14 miljoen boete voor het opzettelijk misleiden van de toezichthouder tijdens inspecties.

Bron: Financial Times

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.