Nieuws

Curator Carillion eist 1,3 miljard pond van KPMG

De curator van het failliete Carillion eist in een rechtszaak 1,3 miljard pond van KPMG, wegens nalatigheid bij de controle van het Britse bouwconcern.

De curator beschuldigt KPMG van het missen van 'rode vlaggen' in de jaarcijfers van Carillion. De bouwgigant zou twee jaar voor de ondergang al niet meer aan betalingsverplichtingen hebben kunnen voldoen. Als KPMG dat tijdig had geconstateerd, had Carillion een verslechtering van de kaspositie van £ 1,1 miljard kunnen voorkomen, zo meldt de Financial Times.

"Elke redelijk competente auditor zou deze afwijkingen en de bijbehorende tekortkomingen in de toelichting hebben ontdekt en gerapporteerd", aldus de claim. Volgens de curator heeft KPMG ook niet opgemerkt dat onjuistheden "het resultaat leken te zijn van opzettelijke manipulatie" van rekeningen door managers van Carillion.

Onvoldoende onafhankelijk

De curator stelt dat KPMG onvoldoende onafhankelijk was van het management van Carillion. De betrokken auditpartner heeft destijds "niet de juiste grenzen van de accountant-cliëntrelatie gerespecteerd". Zo hielp hij het management om cijfers door de auditcommissie te krijgen en zou hij zijn accountantsoordeel over Carillion Construction Limited voor 2016 hebben geantedateerd.

KPMG noemt de claim van de curator ongegrond en stelt dat de leiding van Carillion als enige verantwoordelijk is voor het falen. Het kantoor wijst erop dat bestuur en management de strategie hebben bepaald en verantwoordelijk waren voor de uitvoering.

Toezichthouder

De Britse toezichthouder Financial Reporting Council (FRC) beschuldigde KPMG in september 2021 er ook al van fouten te hebben gemaakt. De FRC diende een formele klacht in tegen het kantoor en gaf aan begin 2022 een tuchtraad bijeen te zullen roepen.

Carillion had schulden ter grootte van £ 7 miljard en slechts £ 29 miljoen in contanten toen het bouwbedrijf begin 2018 ten onder ging, als een van de grootste faillissementen in de Britse geschiedenis. Er gingen bijna 3000 banen verloren en 30.000 leveranciers en onderaannemers bleven achter met enkele miljarden aan onbetaalde rekeningen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.