Nieuws

Britse KPMG krijgt miljoenenboete vanwege misleiden toezichthouder over Carillion-audit

De Britse KPMG-organisatie krijgt een boete van 14,4 miljoen pond, vanwege het opzettelijk misleiden van de Britse toezichthouder Financial Reporting Council (FRC) rondom de controle van de inmiddels failliete aannemer Carillion.

De FRC diende in september 2021 een klacht in tegen KPMG, omdat het accountantskantoor “feitelijk onjuiste en misleidende gegevens” zou hebben verstrekt aan de FRC. De tezichthouder onderzocht de accountantscontroles van Carillion en Regenersis door KPMG.

Na hoorzittingen van vijf weken in januari en februari oordeelde een tribunaal dat accountants van KPMG rondom FRC-inspecties documenten hebben vervalst. Het ging daarbij onder andere om notulen van vergaderingen, spreadsheets en beoordelingen van goodwill.

Aanvankelijk werd tussen KPMG en toezichthouder FRC een boete van twintig miljoen pond overeengekomen. Maar na een bekentenis van wangedrag door het accountantskantoor is besloten de boete te verlagen naar £ 14,4 miljoen. KPMG heeft ook ingestemd met het betalen van £ 4,3 miljoen aan kosten.

De Britse ceo van KPMG, Jon Holt, erkende bij aanvang van het tribunaal dat het wangedrag "niet te rechtvaardigen en verkeerd" was. Volgens hem was het dan ook terecht dat het kantoor en de betrokken (voormalige) accountants te maken krijgen met "ernstige wettelijke sancties".

Claim curatoren

Volgens de Financial Times gaat het om de op één na grootste boete die ooit aan een Brits accountantskantoor is uitgedeeld, na de boete van vijftien miljoen pond die Deloitte in 2020 kreeg opgelegd voor auditfouten bij softwaregroep Autonomy.

Vijf individuele betrokkenen van KPMG zijn ook schuldig bevonden aan wangedrag. Volgens de FRC krijgen zij stevige boetes en soms jarenlange schorsingen opgelegd. Eerder kreeg een voormalige controlerend accountant van het kantoor al een boete van £ 150.000 plus een beroepsverbod van drie jaar, als onderdeel van een schikking met de FRC.

KPMG heeft aangegeven zich wel te zullen verdedigen tegen een claim wegens nalatigheid van £ 1,3 miljard, ingediend door de curatoren van Carillion. Het grote bouwconcern, dat veel werkte voor de Britse overheid, ging vier geleden failliet. De rol van de controlerend accountant was mede aanleiding voor een discussie over hervorming van de Britse auditsector.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.