Nieuws

Curator Carillion dient claim in tegen KPMG

De Official Receiver, de Britse overheidsinstantie belast met de afwikkeling van het faillissement van Carillion, heeft bij het hooggerechtshof in Londen een claim ingediend tegen KPMG, de controlerend accountant van het bouwconcern.

Dat schrijft de Britse krant The Times. De curator beschuldigt KPMG van nalatigheid bij het controleren van de boeken van Carillion. In het bijzonder gaat het daarbij om de controle op tientallen miljoenen aan dividenden en adviesvergoedingen die tussen 2014 en 2017 werden betaald, aldus de krant. De details van de juridische claim worden naar verwachting voor het einde van het jaar openbaar gemaakt.

De accountantsorganisatie kreeg in totaal circa 29 miljoen pond (35 miljoen euro) betaald om Carillion gedurende negentien jaar te controleren. Negen maanden voor de ineenstorting zette KPMG nog een handtekening onder de jaarrekening van het bouwbedrijf.

Volgens KPMG is de leiding van Carillion als enige verantwoordelijk voor het falen. De accountantsorganisatie wijst erop dat bestuur en management de strategie hebben bepaald en voor de uitvoering ervan verantwoordelijk waren, zo meldt de krant op basis van ingewijden bij KPMG.

Misleidende informatie

De Britse toezichthouder Financial Reporting Council (FRC) startte eerder al een onderzoek naar de ineenstorting van Carillion in 2018. Een beschuldiging van de FRC over wangedrag gaat onder andere om het verstrekken van "naar verluidt valse en/of misleidende informatie" door KPMG, toen de toezichthouder diens controle van Carillion in 2016 inspecteerde.

De toezichthouder benadrukte dat in de klacht niet wordt beweerd dat de audits zelf niet naar behoren waren voorbereid. Een tuchtcollege houdt op 10 januari volgend jaar een hoorzitting over de klacht.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.