Nieuws

Britse tak KPMG verstrekte onjuiste informatie bij onderzoek naar controles

KPMG heeft onjuiste en misleidende informatie verstrekt bij het onderzoek naar de controle van het ineengestorte Britse bouwconcern Carillion en van techbedrijf Regenersis.

Dat stelt de Britse toezichthouder Financial Reporting Council (FRC), die een disciplinaire klacht heeft ingediend tegen KPMG, twee betrokken partners en enkele (oud) medewerkers. De Britse toezichthouder startte een onderzoek na de ineenstorting van Carillion in 2018. De beschuldigingen tegen KPMG betreffen onder meer het verstrekken van "naar verluidt valse en/of misleidende informatie" in het kader van dat onderzoek.

De aanklacht van de FRC richt zich echter niet alleen op de accountantscontrole over boekjaar 2016 van bouwbedrijf Carillion, maar ook op de inspectie van de audit van KPMG over het gebroken boekjaar 2014 van techbedrijf Regenersis. Ook daar zou onjuiste informatie aan de toezichthouder zijn verstrekt. Naast KPMG zelf moeten ook de engagement partners van beide controleopdrachten zich hiervoor verantwoorden, plus enkele (oud) medewerkers van KPMG.

De formele klacht tegen de Britse tak van KPMG en de individuele betrokkenen wordt begin januari volgend jaar behandeld door een tuchtcommissie ('Disciplinary Tribunal'). De FRC benadrukt in de verklaring op de eigen website dat de aanklacht niet gericht is op de kwaliteit van de controle op zich; daar loopt in het geval van Carillion nog apart onderzoek naar.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.