Nieuws

Miljoenenboete voor Brits KPMG wegens slechte controle van bouwer Carillion

De Britse tak van KPMG moet een recordboete van in totaal 21 miljoen pond betalen, vanwege tekortschietende controle van het beursgenoteerde bouwbedrijf Carillon.

De boete is opgelegd door de Britse toezichthouders FRC (Financial Reporting Council) en bedroeg oorspronkelijk zelfs dertig miljoen pond. Door de medewerking van KPMG aan het ruim vijf jaar durende onderzoek is dat bedrag uiteindelijk verlaagd naar 21 miljoen pond, omgerekend zo’n 24 miljoen euro. Daarnaast is KPMG nog ruim vijf miljoen pond kwijt aan kosten.

Bouwonderneming Carillion, actief in het Verenigd Koninkrijk en het Midden-Oosten, moest in 2017 voor meer dan een miljard pond aan afschrijvingen melden en ging in 2018 failliet. Dit ondanks goedkeurende accountantsverklaringen van KPMG in de jaren ervoor. Bij de ondergang had het bouwbedrijf slechts 29 miljoen in kas en tegelijk voor zo'n zeven miljard pond aan verplichtingen. 

Volgens toezichthouder FRC heeft KPMG in de drie jaar voorafgaand aan het faillissement op grote schaal gefaald bij de controle van Carillion, zo schrijft het FD. "De accountants negeerden bijvoorbeeld in 2017 meerdere signalen dat de kernactiviteiten van Carillion verlieslatend waren en dat de kasstroom slechts met lapmiddelen overeind werd gehouden. Verder tekende KPMG de controleverklaring weken voordat de daadwerkelijke boekencontrole afgerond was."

Zeer slecht werk

Jon Holt, ceo van de Britse KPMG-organisatie, erkent dat het kantoor flinke steken heeft laten vallen bij de controle van Carillion. Hij noemt het controlewerk van destijds "zeer slecht" en "onverdedigbaar". De onvoldoende professioneel-kritische houding van de betrokken accountants had volgens de FRC mede te maken met het feit dat Carillion destijds een zeer belangrijke klant voor KPMG was.   

Ook de verantwoordelijke KPMG-accountants zijn flink gestraft. Een vanaf 2014 voor de audit verantwoordelijke KPMG-partner kreeg een boete van 350.000 pond en een beroepsverbod voor tien jaar. Een partner die leiding gaf aan de audit in 2013 kreeg een boete van 70.000 pond.

In februari van dit jaar trof KPMG een schikking met de curatoren van Carillion. Het schikkingsbedrag werd niet bekendgemaakt. Eerder hadden de curatoren een claim van 1,3 miljard pond ingediend bij KPMG.

Door incidenten zoals rondom Carillion groeit in Engeland de roep om hervorming van het accountantsberoep. Daarvoor zijn de nodige voorstellen gedaan, maar de politiek komt vooralsnog niet tot besluitvorming.  

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.