Nieuws

Britse toezichthouder beboet PwC voor tekortschietende controles bij twee bouwbedrijven

De Financial Reporting Council (FRC), de Britse toezichthouder op het accountantsberoep, heeft PwC voor vijf miljoen pond aan boetes opgelegd wegens tekortschietende controles bij Kier en Galliford Try, twee grote Britse bouwbedrijven.

PwC moet drie miljoen pond betalen voor het niet voldoen aan wettelijke vereisten bij de controle van de jaarcijfers van woningbouwer Galliford Try over de boekjaren 2018 en 2019.
Zo heeft PwC niet genoeg gedaan om statements van het management over de financiële positie van het bouwbedrijf te weerleggen. In 2020 werd bekend dat Galliford Try de eigen activa meer dan negentig miljoen pond te hoog had ingeschat.

Boetes verlaagd

De boete werd van £ 5,5 miljoen verlaagd naar £ 3 miljoen, als erkenning voor de medewerking van PwC aan het onderzoek van de FRC. Daarnaast kreeg PwC een boete van bijna £ 2 miljoen voor de controle van de cijfers van bouwer Kier over boekjaar 2016-2017, waarbij fouten werden gemist in de inkomsten- en kasstroomoverzichten van het bedrijf.

Ook hier werd de oorspronkelijke boete van £ 3,35 miljoen verlaagd vanwege de medewerking van PwC. De accountantsorganisatie heeft ook ingestemd met het betalen van ruim £ 756.000 voor de kosten van beide FRC-onderzoeken. De betrokken auditpartner, die bij beide bouwbedrijven verantwoordelijk was voor de controle, is door de FRC ook beboet voor ruim £ 135.000. Hij heeft PwC in 2021 verlaten.

Bij zowel Galliford Try als Kier was PwC onvoldoende professioneel-kritisch en heeft het kantoor steken laten vallen bij het verzamelen van voldoende controle-informatie, aldus de toezichthouder. PwC geeft aan te betreuren dat de audits op onderdelen "niet van het vereiste niveau" waren.

Bouwsector

De boetes van de FRC in verband met de audits van Kier en Galliford Try zijn de jongste in een reeks regelgevende maatregelen van de toezichthouder, tegen accountants van Britse aannemersbedrijven. Zo moest Deloitte dit voorjaar ruim twee miljoen pond betalen voor fouten bij de controle van Mitie en kreeg Grant Thornton eind vorig jaar een boete van £ 700.000 wegens problemen bij de audit van Interserve.

De FRC onderzoekt daarnaast nog de rol van KPMG bij de audit van Carillion en die van BDO bij bouwbedrijf NMCN. KPMG kreeg recent al een boete van ruim veertien miljoen pond, vanwege het opzettelijk misleiden van de FRC rondom het onderzoek naar Carillion. Ook loopt er nog een FRC-onderzoek naar de controle van PwC bij defensieaannemer Babcock, waar eerder al sprake was van fouten in de boekhouding.

Langetermijncontracten

Volgens Claudia Mortimore van de FRC zijn scherpe controles van de boeken van bouwbedrijven vooral belangrijk vanwege de langetermijncontracten van zulke grote aannemers. "Accountants moeten er niet alleen voor zorgen dat ze voldoende en geschikte controle-informatie verkrijgen om de boekhouding van de contracten te toetsen, maar moeten ook voldoende professioneel scepticisme aan de dag leggen", zo stelt Mortimore tegenover de Financial Times.

PwC moet op last van de FRC ook de eigen audits van beursgenoteerde ondernemingen, waar langlopende contracten gangbaar zijn, opnieuw kritisch bezien en over de resultaten rapporteren aan de toezichthouder.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.