Nieuws

Britse big six en ICAEW proberen gedwongen opsplitsing te voorkomen

De zes grootste Britse accountantskantoren en de Britse beroepsorganisatie voor accountants willen de onderlinge competitie verbeteren tussen de grote kantoren om zo gedwongen opsplitsing door de politiek te voorkomen.

Dat meldt Economia. PwC, EY, KPMG, Deloitte, BDO en Grant Thornton zijn met beroepsorganisatie Institute of Chartered Accountants in England and Wales (ICAEW) in gesprek gegaan op aandringen van de toezichthouder Competition and Markets Authority (CMA). CMA wil ideeën zien om de competitie in de auditmarkt te vergroten.

De oproep van CMA volgt op kritiek vanuit de politiek over het monopolie van de grote kantoren in de Britse auditmarkt, wat als een van de oorzaken van een reeks schandalen van de afgelopen tijd wordt gezien, waaronder het Carillion-schandaal. Momenteel controleren de big four 341 van de 350 grootste bedrijven in het Verenigd Koninkrijk. Meerdere politici hebben inmiddels opgeroepen tot gedwongen opsplitsing van de kantoren in een auditprakrijk en een adviespraktijk.

Er zijn nog geen concrete resultaten van de gesprekken bekendgemaakt. Hywel Ball, hoofd audit bij EY UK: "De CMA heeft het beroep uitgedaagd om met suggesties te komen die de keuze in de markt vergroten. We werken samen met het ICAEW en de rest van het beroep om die uitdaging aan te gaan."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.