Nieuws

Zuid-Afrikaanse overheid doet KPMG in de ban

KPMG mag in Zuid-Afrika per direct geen werk meer doen voor publieke instellingen.

Dat heeft de Zuid-Afrikaanse auditor general dinsdag bekendgemaakt. Alle lopende contracten met publieke instellingen worden per direct opgezegd.

De stap van de overheid volgt op een reeks schandalen waarbij KPMG Zuid-Afrika een belangrijke rol speelde. In de afgelopen weken werd na het omvallen van de Zuid-Afrikaanse VBS Mutual Bank bekend dat er van alles mis was met de boekhouding van de bank. De twee partners van KPMG die op het dossier zaten stapten afgelopen weekend op nadat bekend werd dat zij zelf ook leningen bij de bank hebben afgenomen.

Verder werd eind 2017 bekend dat KPMG een rol heeft gespeeld in een omvangrijk corruptieschandaal rondom de Indiase zakenfamilie Gupta, die nauwe banden heeft met de voormalig Zuid-Afrikaanse president Zuma en diens zoon Duduzane. KPMG International greep na intern onderzoek hard in en stuurde de Zuid-Afrikaanse bestuursvoorzitter en enkele andere topmensen weg.

Gisteren kondigde KPMG aan alle dossiers van de afgelopen achttien maanden opnieuw te controleren, in een poging om het publieke vertrouwen in het kantoor te herstellen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.