Nieuws

Steinhoff krijgt 3,6 miljoen euro boete vanwege boekhoudschandaal

De Zuid-Afrikaanse toezichthouder FSCA heeft meubelwinkelbedrijf Steinhoff een boete opgelegd van 3,6 miljoen euro vanwege het niet melden van boekhoudproblemen.

Dat meldt persbureau Bloomberg. De boete was oorspronkelijk 92,8 miljoen euro (1,5 miljard Rand), maar werd verlaagd vanwege de penibele financiële situatie van het bedrijf. "Dit is een recordboete, maar we hebben hem significant moeten verlagen. We moesten rekening houden met aandeelhouders en werknemers die al veel schade hebben geleden", aldus Brandon Topham van de FSCA.

Naast de boete kijkt de financiële toezichthouder ook nog naar de mogelijkheden tot vervolging van tien individuen die nauw betrokken waren bij het boekhoudschandaal. Een van die individuen is voormalig Steinhoff-ceo Markus Jooste, waartegen de FSCA een civiele procedure is gestart. 

Boekhoudschandaal

Steinhoff, dat gebukt gaat onder de gevolgen van een boekhoudschandaal, is onder meer eigenaar van het Franse Conforama en Mattress Firm in de Verenigde Staten. Sinds het schandaal aan het licht kwam, raakte het bedrijf miljarden aan beurswaarde kwijt. Cijfers over de afgelopen jaren moesten worden herzien en onderdelen werden verkocht om financiële ruimte te creëren.

Deloitte trok eerder zijn controleverklaring over 2016 terug, vlak nadat Steinhoff zelf half december de jaarrekening 2016 introk. Ook de cijfers over 2015 en 2017 zouden onregelmatigheden bevatten. Het leidde in december 2017 tot het vertrek van ceo Markus Jooste en president-commissaris Christo Wiese. Cfo Ben la Grange stapte begin januari 2018 op en werd opgevolgd door Philip Dieperink.

Deloitte Nederland is sinds 2016 de accountant van Steinhoff, nadat het concern bijna twintig jaar door de Zuid-Afrikaanse tak van Deloitte werd bediend. Het meubelconcern heeft sinds 2015 een holding in Amsterdam en een beursnotering in Frankfurt.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.